Vesti
21.09.2023. 18:26
R.E./Tanjug

Vučić u UN

"Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije je koren današnjih problema"

aleksandar vucic EPA 21.09.2023.
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na 78. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku izjavio je da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila preteča problema sa kojima se danas suočavamo.

On je na debati tokom zasedanja 78. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku rekao da se tu obraća kao predstavnik slobodne i samostalne zemlje, koja se nalazi na putu priključenja EU, ali istovremeno nije spremna da pogazi svoja tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila.

"Novi globalni talas ratova i nasilja koji udaraju na temelje međunarodne bezbednosti jeste bolna posledica, čiji uzrok leži u napuštanju Principa zacrtanih u Povelji UN. Svi koji govorimo u ovom domu, govorimo o svojim problemima, neretko se obračunavajući sa stvarnim i zamišljenim neprijateljem, udvarajući se sopstvenom javnom mnjenju, pričajući bajke iz budućnosti uz nedovoljno realnog sagledavanja stvari", rekao je Vučić.

 

Vučić je istakao da ne može i nema pravo kao predsednik jedne "nevelike zemlje", da govori o odnosima između velikih sila, da mu to nije posao, niti bi to umeo, ali da može i želi da govori o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do užasnih posledica.
"Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, započet formalno 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije još nije završen. Upravo gaženje Povelje UN u Slučaju Srbije bila je je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz koga dolazim", rekao je on.

Prema njegovim rečima, od prethodne Generalne Skupštine UN Svet nije postao ni bolje, ni bezbednije mesto.
"Naprotiv. Globalni mir i stabilnost su i dalje akutno ugroženi. I dalje se suočavamo sa problemima energetske bezbednosti, finansijske nestabilnosti, kao i sigurnosti i poremećaja u lancima snabdevanja hranom i lekovima. Rešenja za mnoge probleme, ne samo da nismo pronašli, već su oni postali brojniji, a neki od njih još složeniji. Govorio sam i o tome kako ovde niko nikoga ne sluša i ne teži stvarnim dogovorima, a u međuvremenu smo počeli sve manje i da razgovaramo. Kao da su skoro svi, vodeći se isključivo sopstvenim interesima, zaglavljeni u svojim pozicijama, odustali od traženja kompromisnih rešenja", rekao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ukrajina ima veću podršku EU od Srbije"
1

Predsednik Vučić

17.09.2023. 21:14

"Ukrajina ima veću podršku EU od Srbije"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nikada nije imala političku podršku Evropske unije u okviru evrointegracija kakvu sada dobija Ukrajina.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
13.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve