Vesti
19.07.2023. 19:48
R.E.

Generalni sekretar NATO

O čemu su razgovarali Vučić i Jens Stoltenberg

1
Izvor: Beta / AP / Mindaugas Kulbis

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, u Briselu. Generalnom sekretaru NATO-a zahvalio se što je pokazao spremnost da sasluša i srpsku stranu.

“Moram reći da sam veoma zabrinut zbog poslednjih dešavanja na celom Kosovu i Metohiji, a ne samo na severu, i neću to iskoristiti da bih okrivljavao drugu stranu, ali ova poseta je veoma važna za nas, jer ovo postaje sve važnije bezbednosno, a ne samo političko pitanje“, rekao je Vučić uoči sastanka u sedištu NATO-a u Briselu.

Ističe da različito gledamo na incidente na severu KiM, kao i da mi verujemo da sve ono što se desilo izazvano neodgovornim pristupom prištinskih vlasti.

"Ali ne samo to, bilo je i ozbiljno povređenih, odnosno upucanih Srba, i o tome nije sprovedena istraga, što nas izuzetno brine. U isto vreme postoje neosnovana i proizvoljna hapšenja Srba što je nešto što ne samo da nam smeta, već predstavlja i veliku zabrinutost za Srbe koji žive na severu KiM i za Srbe uopšte gde god da žive", dodao je Vučić, a prenosi RTS.

Takođe, ukazao je da smo do sada imali veoma profesionalan i dobar odnos sa Kforom i NATO trupama na Kosovu i Metohiji.

"Sarađivali smo sa vašim ljudima na veoma odgovoran i ozbiljan način, ali Vi ste pomenuli Rezoluciju 1244 koja je napravljena u skladu sa Poveljom UN, ako pogledamo tu Rezoluciju NATO je odgovoran za bezbednost na Kosovu i zamolio bih Vas da tu bezbednost obezbedite i Srbima", poručio je Vučić.

Naveo je da je u poslednjih šest meseci najmanje šest Srba ranjeno vatrenim oružjem od strane Albanaca.

"Uglavnom od strane njihovih bezbednosnih snaga. Srećom, nijedan Albanac nije upucan niti teže povređen, što pokazuje ko šta radi", naglasio je Vučić.

"Ovo je veoma važno pitanje za nas, jer bismo želeli da održimo mir, stabilnost i takođe da zadržimo ovakav odnos odgovoran i zasnovan na poverenju i iskrenosti između NATO-a i Srbije", zaključio je Vučić.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Alijansa nastavlja da osigurava bezbednost kretanja za sve zajednice na Kosovu i Metohiji.

Povodom sukoba Srba sa pripadnicima Kfora, istakao je da su napadi na misiju NATO-a na KiM neprihvatljivi.

“Pojačali smo prisustvo kao reakciju na povećanje napetosti na severu. Nastavićemo da obezbeđujemo sproveđenje našeg mandata na nepristrasan način“, poručio je Stoltenberg.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

O čemu su razgovarali Milatović i Stoltenberg
nato, crna gora

Brisel

22.06.2023. 20:00

O čemu su razgovarali Milatović i Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da druga poseta predsednika Crne Gore Jakova Milatovića sedištu saveza u Briselu demonstrira njegovu ličnu posvećenost transatlantskoj zajednici, ali i posvećenost Crne Gore vrednostima alijanse.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
14°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve