Vesti
31.12.2023. 13:05
Beta

"Izbegnute velike zamke"

Vučić o slobodnom kretanju vozila sa kosovskim tablicama kroz Srbiju

1
Izvor: ATAIMAGES / A. H.

Predsednik Srbije Aleksandar izjavio je da su odlukom o slobodnom kretanju vozila sa kosovskim RKS tablicama kroz centralnu Srbiju, izbegnute "velike zamke i opasnosti" za zemlju.

Vučić je za Prvu televiziju rekao da misli da će ta odluka Vlade Srbije, koja sutra stupa na snagu, doneti korist srpskom narodu i Srbiji u celini.

"Naš interes je Otvoreni Balkan i sloboda kretanja koja se odnosi i na vozila. Mislim da će ta odluka doneti korist srpskom narodu i Srbiji u celini. Time i još nekim drugim stvarima smo izbegli velike zamke i opasnosti za Srbiju", rekao je predsednik.

Ocenio je da će se tokom januara i februara Srbija suočiti sa "velikim pritiscima" oko Kosova ali i da će biti izložena novim pritiscima zbog odnosa sa Rusijom.

"Moraju da reše kosovski problem pre nego što uđu u bilo kakve razgovore oko Ukrajine. Kraj januara i februar će biti pik njihove kampanje oko izbora za Evropski parlament a u martu su izbori u Rusiji gde će doći do obnove Putinovog mandata ali i još žešćih pritisaka sveta na sve one koji imaju bilo kakav odnos sa Rusijom", kazao je Vučić.
 

Ocenio je da je jučerašnje ponavljanje glasanja na 35 biračkih mesta širom Srbije pokazalo "pravilnost" po kojoj je povećana popularnost liste "Srbija ne sme da stane" a smanjena popularnost liste "Srbija protiv nasilja" i to kako je rekao, zbog nasilja koje su primenjivali na ulicama Beograda.

"Video se izvestan rast, ja sam to video kroz biračka mesta, u poređenju sa prethodnim glasanjem, liste koju vodi Branimir Nestorović i pad svih ostalih lista ali to ne znači ništa", rekao je Vučić.

On je kazao da očekuje da izborni proces bude završen u narednih 10 do 12 dana, pošto bude ponovljeno glasanje 2. januara na još osam biračkih mesta. 

Vučić je kazao i da za razliku od parlamentarnih izbora, gde će lista oko Srpske napredne stranke imati većinu, u Beogradu posle lokalnih izbora "nema jasne većine".

"Prva je lista 'Beograd na sme da stane' sa 49 mandata, pa ide lista 'Srbija protiv nasilja' sa 43 mandata, Miloš Jovanović ima sedam, Nestorović šest a SPS pet mandata. Nama sa Dačićem fale dva mandata do apsolutne većine, očigledno sve zavisi od Nestorovića. Ako bude želeo da se ide na nove izbore, ići će se na nove izbore, a ako ne bude želeo, biće nova većina", rekao je Vučić.

Najavio je da će za godinu i po dana, prosečna plata u Srbiji biti 1.000 evra a da će "već u martu" iznositi oko 830-840 evra.  

"Dolazi dobro ekonomsko vreme, povećanje penzija, minimalca, povećanje plata u javnom sektoru. Ekonomija Srbije funkcioniše dobro, da nema ratova u svetu dobili bismo investicioni rejting a onda ode Srbija u nebesa", rekao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve