Vesti
03.05.2023. 21:15
Beta

Vučić o Briselu

"Odbio sam pokušaj pravljenja novog implementacionog plana"

1
Izvor: Beta / AP / Frederic Sierakowski

Predsednik Srbije Aleksandar Vućić izjavio je da je na sastanku u Briselu, tokom nove runde dijaloga dijaloga Beograda i Prištine, pokušano pravljenje "neke vrste novog implementacionog plana" za evropski predlog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ali da ga je on odbio.

"Kao što sam govorio bezbroj puta, sve je bio trik i namera da se Srbija navuče da prizna Kosovo, de fakto ili de jure, zato je u Briselu bio pokušaj da se napravi neka vrsta novog implementacionog plana", rekao je Vučić novinarima u Predsedništvu.

Prema njegovim rečima, prva tačka je trebalo da bude predstavljanje nacrta Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), druga puštanje Kosova u međunarodne organizacije, a kao treća da Kosovo ispuni ZSO.

"To sam naravno odbio, jer je to suprotno svemu o čemu smo razgovali i rekao sam da tako nešto niti piše gde, niti je moguće i sve je suprotno u odnosu na ono o čemu ste govorili", rekao je on.

Vučić je naveo da su EU i visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj predstavili racionalan način za prevazilaženje krize na severu Kosova i Metohije, nakon izbora u četiri opštine sa srpskom većinom koje je organizovala Priština.

"Kurti je odbio, postojao je predlog da se napravi prelazno rešenje, po kome oni ne bi zauzimali svoje kancelarije 28. maja, jer će to svakako dovesti do nemira i problema", kazao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurti predložio svoju verziju nacrta ZSO
1

Neteritorijalni projekat

03.05.2023. 19:30

Kurti predložio svoju verziju nacrta ZSO

Premijer Kosova Aljbin Kurti objavio je svoju verziju nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (Zajednica srpskih opština - ZSO) i dodao da se "suštinski ne slaže" sa nacrtom Statuta koji je u Briselu predstavio Upravljački tim.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve