Vesti
18.08.2023. 09:39
R. E./Beta

Predsednik Srbije

Vučić o Kurtiju i "Velikoj Albaniji", teškim sastancima i periodu za Srbiju

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je politika stvaranja "Velike Albanije" proces koji će se nastaviti, i da premijer Kosova Aljbin Kurti neće da stane.

"Aljbin Kurti neće tu da stane. Ko god misli da postoji način da zaustavite gospodina Kurtija - ne postoji po tom pitanju. Postoji da on ne uspe da ostvari to, zato što ćete da mu se suprotstavite u nekom trenutku", rekao je Vučić gostujući na RTS.

Govoreći o poseti Kurtija Tetovu i Skoplju, Vučić je naveo da nije bio problem u jednoj zastavi "Velike Albanije", već u onome o čemu je govorio Kurti i način na koji je najavljivan.

"Oni koji ga štite, posebno u Beogradu, kažu da sam ja bio u Prijedoru. Pa jesam, ali sam najavljen kao predsednik Srbije, a ne kao predsednik svih Srba. Ne kao premijer svih Albanaca, kao što je Aljbin Kurti", kazao je Vučić.

Komentarišući što nema reakcije Zapada na pominjanje "Velike Albanije", Vučić je ocenio da oni ćute jer ih ta priča ne interesuje.

"To je za njih loše, ali 'ti loši momci su naši momci, ali mi moramo da probamo da gazimo ove druge dok ne prihvate ono na šta smo mi pristali, a to je nezavisno Kosovo i moramo da vodimo kampanju protiv Srbije'".

Uoči posete glavnom gradu Mađarske, gde ga očekuje i sastanak sa turskim kolegom Erdoganom, Vučić je rekao da je Srbiji važno da održava kontakt i da pokušava da ima najbolje moguće odnose sa Turskom.

Očekuje da pravo iz Budimpešte leti na drugo mesto, gde će biti predstavnici Zapadnog Balkana, navodeći da ga očekuju teški i važni sastanci. Istakao je da ispred Srbije neće biti lak period.

Vučić je govoreći o situaciji u Ukrajini i odnosu prema Rusiji rekao da očekuje da će se Srbija suočiti sa brojnim problemima, jer je situacija u Ukrajini takva da je jasno da na bojnom polju Rusiju ne mogu lako pobediti, te da će zato pritisci na Srbiju biti još jači.

"Pošto je sad jasno, važno je učvrstiti kompletan front protiv Ruske Federacije, i zato će pritisci na Srbiju da budu još jači. Setite se da nijedan metak nismo izvezli u Rusiju, a sada se sve to nastavlja. Sada sam i kriv što su navijači okačili transparent ‘kad se srpska vojska na Kosovo vrati’. Oni su rekli da sam bio na toj utakmici, a ko na inat, taj dan odvedem ovog čoveka... A nisam bio deset godina na takvim događajima. Koji je to stepen paranoje, teške bolesti", rekao je Vučić. 

Očekuje narednih dana i nedelja, odnosno krajem avgusta i u septembru najteže pritiske do sada, dodajući da će Srbija pokušati da očuva svoju poziciju. 

"Pred nama je najteži period, biće veća gužva nego ikada. Očekujem da će se mnogo toga rešavati u narednih mesec dana. Daćemo sve od sebe da nastavimo da vodimo politiku kakvu vodimo", rekao je predsednik.

Vučić poziva ljude da ne budu na strani ni Amerikanaca ni Rusa, već na strani svoje zemlje.

"Da se mi provučemo, da sačuvamo svoju zemlju, da gledamo da obezbedimo investicije, da gledamo kako i na koji način mi da ne učestvujemo u ratovima i sukobima, da gledamo kako da sačuvamo mir i naše vitalne nacionalne interese. Za sukob uvek imate vremena i njemu se raduju samo budale. Oni koji moraju da učestvuju u sukobu nikada mu se ne raduju. Zato je naše da čuvamo mir, gotovo po svaku cenu, ali i naše vitalne nacionalne interese", naglašava Vučić.

Istakao je da je za Srbiju teška situacija nakon sankcija, ali i posle, kako kaže, neprimerenih i neodgovornih optužnih akata podignutih protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Sve što su 30 godina neki ćutali, sada je vreme za obračun sa Republikom Srpskom. Samo se pitam gde mislite da vas to vodi? Dokle mislite da to ide? Šta očekujete da se na kraju desi? Da Republika Srpska pristane na samouništenje i samoukidanje".

Istovremeno, rekao je, iz međunarodne zajednice "ćute kada član Pedsedništva BiH Denis Bećirović izmišlja laži o Velikoj Srbiji, u Srebrenici, kada sam mu kriv za nešto što nisam rekao".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
14.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve