Vesti
22.10.2023. 12:45
Beta

Aleksandar Vučić

"Jedini cilj EU i SAD je da Srbija prizna nezavisno Kosovo"

1
Izvor: BETAPHOTO / Milos Miskov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa evropskim i američkim predstavnicima u Beogradu da je razgovor bio "težak", da su "najmoćnije zemlje EU i SAD priznale nezavisnost Kosova", kao i da je u "strateškom smislu njihov jedini cilj da Srbija prizna nezavisno Kosova".

"Da li bi bio razlog Banjska ili neki drugi, to može nešto u taktičkom smislu da promeni, ali suštinski politika odnosa prema Srbiji u kojoj Priština uvek ima prednost, jer 22 od 27 zemalja EU, najmoćnije zemlje su priznale nezavisnost Srbije, i SAD pogotovo, jasno je kako stvari stoje", rekao je Vučić gostujući na TV Pink navodeći da ne može da priča o detaljima teškog sastanka u Beogradu, jer je takav dogovor.

Povodom dešavanja u Banjskoj, kako je rekao, to je "taktički bilo užasno" i za Srbiju je "donelo katstrofalne trenutke ili višenedeljne ili višemesečne posledice".

"Verujem da ćemo uspeti da pronađemo neki izlaz i da Srbija nastavi da gora dobrim putem i čineći velike uspehe u ekonomiji i izgradnji infrastrukture, i poboljšanju zdravstvenih uslova za građana, a da istovremeno sačuvamo srž nacionalne politike i nacionalnih interesa", dodao je Vučić.

U Beogradu su u subotu sa Vučićem razgovarali specijalni predstavnici SAD i EU za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, spoljnopolitički savetnici predsednika Francuske i kancelara Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner, i diplomatski savetnik premijerke Italije Alesandro Katane.

"Za njih je Kosovo nezavisna država... Mi moramo da razumemo tu vrstu realnosti", rekao je Vučić, dodajući da neće SAD promeniti svoj stav niti da će Nemačka promeniti svoj stav.

"Neće, naprotiv, biće još žešći u tome da dokažu da nisu pogrešili", dodao je.

Vučić je rekao da u četvrtak, petak ide na sastanke u Brisel, gde će tema biti Kosovo, uz ocenu da će "biti borba". 

"To je naš posao mi ćemo se izboriti", naveo je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve