Vesti
24.12.2023. 12:04
R.E.

Predsednik Srbije

Vučić o novim izborima, Kosovu, finansijama, obrazovanju...

Aleksandar Vučić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu da država nema "nikakvih problema" sa javnim finansijama i dodao da su prihodi budžeta za 300 miliona evra veći u odnosu na prihode planirane septembarskim rebalansom budžeta.

U obraćanju građanima iz Predsedništva Srbije, Vučić je rekao da će stopa deficita biti 2,3-2,4 odsto što je, po njegovim rečima, dramatično ispod nivoa predviđenog u razgovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). 

"Od 1. januara plate u javnom sektoru biće veće za 10 odsto, povećavamo i minimalac što znači da niko ne sme i ne može da prima manje od 47.000 dinara mesečno što je u odnosu na 15.000 dinara pre 11 godina, zaista značajan napredak računajući i inflaciju. Sledi i povećanje penzija za 14,8 odsto", rekao je Vučić.

On je kazao da stopa javnog duga "nijednog sekunda" neće preći 52 odsto BDP-a.

Vučić je najavio da će naredne godine u obrazovanje i zdravstvo biti uloženo "više novca nego ikada do sada".

"To nije samo povećanje primanja zaposlenih u obrazovanju, radićemo i na ulaganju u dulano obrazovanje koje se pokazalo kao naša značajna prednost u odnosu na zemlje regiona. Gledaćemo da u naredne dve godine dovedemo u Beograd franšize najprestižnijih stranih univerziteta", rekao je. 

Aleksandar VUčić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Ako ne bude većine, novi izbori u Beogradu – parlamentarnih neće biti do 2027"

Predsednik Vučić se osvrnuo i na izbore u Beogradu. Poručio je da će se ići na nove izbore ukoliko nema većine u skladu sa zakonom.

"Nema većine, nema većine. Kakav je problem, ići će se na nove izbore u skladu sa zakonom. Ima većine - ima većine, neće se ići odmah na nove izbore i kraj priče. Samo što ovog puta izbora, osim ukoliko tako ne odluče institucije ili po sili zakona ako nema većine, izbora neće biti, baš kao što sam rekao prošli put da će biti za godinu i po dana, sada smo jasno rekli da ih neće biti do 2027. godine jer moramo u potpunosti da se posvetimo svim ovim velikim ciljevima ubrzanom napretku i rastu naše zemlje", rekao je Vučić.
 

"Srbija ne priznaje i neće priznati nezavisnost Kosova"

Vučić ukazuje da Aljbin Kurti ne želi da sprovede nijedan sporazum, a Srbija želi da provede ono što je rekla. “Srbija će da sprovede sve ono što smo rekli, dakle, na pristojan način, na korektan način, ali ćemo takođe da čekamo formiranje Zajednice srpskih opština“, dodaje predsednik.

“Što se tiče različitih stvari koje smo već uradili, od ličnih karata do tablica, do svega drugog, dakle, na različite načine, uvek smo se trudili da postignemo kompromis. Trudićemo se i u budućnosti. I uvek smo govorili da smo za otvoreni Balkan, da nemamo nikakav problem sa tim, ali da ćemo uvek da postavimo takozvane disklejmere, koji će jasno da stave do znanja svakome da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova. Ponoviću, da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova i neće priznati nezavisnost Kosova", poručio je Vučić.
 

Istakao je da Srbija neće prihvatiti bilo kakav dokument koji obavezuje na podršku i pomoć Prištini za članstvo u Ujedinjenim nacijama, organizacijama, institucijama i agencijama UN.

"Ni dugoročno, ni kratkoročno nećemo prihvatiti takvu obavezu. Ja očekujem da oko toga se otvori široka polemika u januaru mesecu i naravno to su stvari koje nisu jednostavne", rekao je Vučić.

"MUP utvrdio da nijedan od 496 poziva za glasanje nije bio fantomski"

Vučić je rekao da je MUP pregledao sve pozive za glasanje koje je RIK prosledio, nakon prigovora liste Srbija protiv nasilja, i istakao da je utvrđeno da je svih 496 poziva upućeno ljudima koji su uredno upisani u birački spisak.

"Svih 496 poziva su postojeći ljudi uredno upisani u birački spisak, nijedan čovek nije fantomski birač", rekao je Vučić.

Ističe da je 487 njih mnogo ranije bilo upisano na istom biračkom mestu.

“Najmanje 4 godine ranije, svega 9 njih je upisano od 2022. godine, od toga 6 njih su u Beogradu menjali prebivalište“, rekao je Vučić.

Na početku svog obraćanja predsednik Srbije je građanima koji slave Božić po gregorijanskom kalendaru, poželevši im mir, dobro zdravlje i dobru godinu i najavio da će za pravoslavni Božić odgovarati na pitanja novinara. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve