Vesti
03.08.2023. 20:59
Beta

Predsednik Srbije

Vučić: "Od uvođenja američkih sankcija stvari se komplikuju..."

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se od momenta kad su SAD uvele sankcije protiv rukovodstva Republike Srpske (RS), Srba sa Kosova i Metohije i direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, stvari "komplikuju za nas, ne samo u političkom nego i u ekonomskom smislu".

Vučić je za Radioteleviziju Srbije (RTS) rekao da je na sastanku sa predsednikom RS Miloradom Dodikom i patrijarhom srpskim Porfirijem u manastiru Osovica kod Srpca razgovarao o "svim ključnim pitanjima za srpski narod, za Srbiju, za Republiku Srpsku, za celokupnu poziciju srpskog naroda u regionu, za odnose sa svetom i pritiske kojima smo izloženi". 
 

"Od kada su Amerikanci uveli sankcije kompletnom rukovodstvu RS, našim ljudima na Kosovu i Metohiji i šefu BIA Aleksandru Vulinu, stvari se za nas komplikuju ne samo u političkom nego i u ekonomskom smislu. Sutra ćemo izneti naš stav po tom pitanju ali Srbija ne sme i nema pravo da odustane od podrške RS ma koja sila da traži da uvedemo sankcije protiv pripadnika našeg naroda", rekao je Vučić. 
 

On je zahvalio patrijarhu Porfiriju i vladikama SPC koji su kako je rekao, želeli da podstaknu Srbiju da pruža podršku Republici Srpskoj i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. 

Uoči sutrašnjeg obeležavanja Dana sećanja na stradale i prognane Srbe iz Republike Srpske Krajine u hrvatskoj operaciji Oluja, Vučić je kazao da će centralna manifestacija obeležavanja godišnjice tog zločina prvi put biti održana na teritoriji RS, u Prijedoru. 

"Sutra će na skupu govoriti tada dete a sada žena o toj jezivoj koloni u kojoj je nestajao čitav jedan narod boreći se za svoje i živote svoje dece napuštajući svoja ognjišta", najavio je Vučić. 
 

Ocenio je da je poređenjem rezultata poslednjeg i popisa iz 1991. o broju Srba u Hrvatskoj, "jasno šta se dogodilo" u akciji Oluja. 

"Neki naši ljudi u Hrvatskoj valjda da bi im se dodvorili govore o egzodusu ali nikako da kažu etničko čišćenje, da ne kažem nešto teže", rekao je Vučić i najavio da će 30 godina od tog zločina biti obeleženo u Beogradu. 

Upitan za optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota koji su bombardovali izbegličku kolonu na Petrovačkoj cesti, Vučić je rekao da je zadovoljan što je Srbija pokrenula postupak za utvrđivanje odgovornosti za taj zločin ali je i dodao da ne želi da se meša u sam sudski proces. 

"Važno je da smo pokazali razliku izmedju nas i mnogih prethodnika koji su to trpali pod tepih plašeći se šta će napisati mediji u Zagrebu ili u Sarajevu ili šta će reći u EU", kazao je predsednik Srbije. 
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić u manastiru Prohor Pčinjski: "Imamo bratske odnose"
prohor pčinjski

Severna Makedonija

02.08.2023. 13:55

Vučić u manastiru Prohor Pčinjski: "Imamo bratske odnose"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da između Srbije i Severne Makedonije nema otvorenih pitanja a da između dva naroda postoje bratski odnosi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve