Vesti
26.02.2023. 21:05
Beta

Pred put u Brisel

Šta su Makron, Šolc i Meloni poručili Kurtiju

1
Izvor: Beta / European Council / Zucchi Enzo

Premijer Kosova Aljbin Kurti primio je zajedničko pismo predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona, kancelara Savezne Republike Nemačke Olafa Šolca i predsednice Saveta ministara Republike Italije Đorđe Meloni, povodom sastanka u Briselu gde će se razgovarati o evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, za koji se smatra da je od fundamentalnog značaja.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova, u pismu se takođe ističe da je zaključivanje i sprovođenje sporazuma za opštu dobrobit građana Kosova, za mir i prosperitetni razvoj regiona i za napredak evropske perspektive Kosova.

Makron, Šolc i Meloni su u pismu pozdravili javne izjave premijera Kurtija u vezi sa evropskim predlogom.

"Smatramo da je sada hitno utvrditi put napred u cilju zaključivanja ovog sporazuma i obezbeđivanja njegove implementacije na osnovu teksta na koji ste se dogovorili u svojim zaključcima od 9. februara, Evropski savet je izrazio podršku ovom važnom sporazumu i istovremeno je pozvao i Srbiju i Kosovo da u potpunosti i bez uslova sprovode obaveze na koje su se obavezali u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom", kaže se u pismu.

Takođe se ističe da koraci za implementaciju koja predstoji treba da odražava ovaj politički pristup, obezbeđujući da se i 'Osnovni sporazum' i preostale obaveze iz dijaloga na adekvatan način rešavaju bez odlaganja.

"Veoma računamo na vaše lično rukovodstvo koje će konstruktivno težiti brzom zaključivanju i primeni ovog sporazuma. Uvereni smo da je ovo ključno za dobrobit vaših građana, za miran i prosperitetan razvoj regiona i za unapređenje evropske perspektive vaše zemlje", navodi se u pismu Makrona, Šolca i Meloni pred sastanak Kurtija i Vučića u briselu u ponedeljak.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

O čemu će Kurti pričati sa Vučićem u Briselu
1

Važan sastanak

21.02.2023. 13:26

O čemu će Kurti pričati sa Vučićem u Briselu

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da na sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, neće biti reči o Zajednici opština sa srpskom većinom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve