Vesti
20.12.2019. 13:19
Đoko Kesić

ALTERNATIVNA ISTORIJA: Englezi pravili veliku Srbiju, Srbi je odbacili

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pašićev glavni kritičar Dobrica Ćosić, najveći srpski pisac s početka XXI veka, kojeg je "druga Srbija" maliciozno krstila u "oca nacije", ne kaže da bi Pašiću trebalo suditi niti ga staviti na istorijski stub srama. Dobrica Ćosić u nekoliko svojih knjiga, ali i u ispovesti hrvatskom publicisti i novinaru Darku Hudelistu, u njegovoj knjizi "Moj beogradski dnevnik", iznosi preteške optužbe protiv Pašića, pozivajući se na istorijska dokumenta kojih u školskim i univerzitetskim udžbenicima do juče nije bilo.

Naime, prikupljajući građu za svoje kapitalno delo "Vreme smrti", Dobrica Ćosić je došao do zapanjujućeg saznanja koji srpskoj javnosti nije bio poznat, nije ga bilo u školskim niti univerzitetskim udžbenicima: Sile antante - Engleska, Rusija, Francuska i Italija, Srbiji su nudile veliku Srbiju kojoj bi pripala Bosna i Hercegovina, Srem, Bačka, delovi sadašnje Hrvatske i izlaz na Jadransko more - obala od rta Ploča Šibenika pa do deset kilometara južno od Cavtata, sve sa ostrvljem Rabom, Pagom, Šoltom, Pelješcem... severnu Albaniju, pod određenim uslovima, i Slavoniju ako ona posle rata padne u ruke saveznika. Dobrica Ćosić to vezuje za dokument koji se zove Londonski ugovor.

U novom broju Ekspresa koji je od danas na kioscima čitajte zašto se lansiranjem teorije o moštima Svetog Save u Crnoj Gori dodatno ojačava razdor u Crkvi i da li se njegovo navodno počivalište predstavlja kao tapija na srpstvo.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve