Vesti
19.04.2016. 11:55
ekspres

Altiparmakov: Poreznici ključ za borbu protiv sive zone

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

BEOGRAD, 19. aprila  - Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov izjavio je danas da je u borbi protiv neformalne ekonomije ključno jačanje kapaciteta Poreske uprave, a ujedno je i izrazio neslaganje sa pojedinim delovima Nacionalne strategije za suzbijanje sive ekonomije.
“Poreska uprava je najzapuštenija, imajući u vidu njenu važnost, jer kad pričamo o borbi protiv sive ekonomije, nama je sinonim izgradnja Poreske uprave”, rekao je on dodajući da se, na žalost, na tome ne radi intenzitetom kojim bi trebalo.Altiparmakov je, na okruglom stolu u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer i Busineš Info Group: ''''Argumenti'''' - Siva ekonomija i poreske utaje - uticaj na pivredu, rekao da je problem i to što Poreska ima manje zaposlenih, a i ne može, kad je reč o zaradama, njima da privuče niti da zadrži najobrazovaniji kadar.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Govoreći o Nacionalnoj strategiji, Altiparmakov je istakao da Fiskalni savet u njenoj izradi nije učestvovao, da nije čak dobio ni odgovor na taj predlog, a s pojedinim rešenjima se, kako je rekao, ne slaže.
Pominje se da su jedan od uzroka visoki porezi i doprinosi na zarade, ali kad se poredimo s regionom, rekao je on, vidi se da su u Mađarskoj i Hrvatskoj porezi na zarade i viši nego kog nas, a udeo sive zone manji. Međutim, objašnjava, kod njih su poreznici ojačani. “Uzrok je jača Poreska uprava, a ne visina poreza”, rekao je Altiparmakov. Kad je reč o rešenju da je potreban udružen rad svih institucija, on kaže da to znači da su svi nadležni za sve, ali nijedna zapravo nije odgovorna - što je loše. Kritikovao je onlajn fiskalne kase, navodeći da kreatori o tome nisu debatovali u javnosti čime su prekršili princip transparentnosti, a aneks analiza troškova je nestao.
“I zašto bi neko uložio više desetina miliona evra da uvede online fiskalne kase, a da ne vidimo korist, niti jedan utemeljen dokaz da bi smanjila sivu ekonomiju”, rekao je on, navodeći primer Hrvatske gde je onlajn fiskalizacija uvedena 2013. godine, ali prihodi su i dve godine nakon toga ostali na istom nivou.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve