AMBASADORKA KINE: Vučić i Si planiraju odnose sa strateške pozicije

AMBASADORKA KINE: Vučić i Si planiraju odnose sa strateške pozicije


Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo veruje da će biti sve više kineskih investicija u Srbiji i ističe da šefovi država dve zemlje, Aleksandar Vučić i Si Ðinping, pridaju veliku pažnju bilateralnim odnosima i planiraju ih sa strateške pozicije.

Čen je u intervjuu za Politiku istakla da je Srbija prva među zemljama centralne i istočne Evrope i jedina na Balkanu sa kojom je Kina uspostavila sveobuhvatno strateško partnerstvo.

“Praktična saradnja Kine i Srbije je po obimu najveća, po sadržaju najopsežnija, a po obliku najraznovrsnija. Kada govorimo o ovom regionu, najintenzivnija je komunikacija između predsednika Si Ðinpinga i predsednika Aleksandra Vučića”, istakla je ambasadorka.

Čen je naglasila da je stav Kine po pitanju Kosova i Metohije jasan i dosledan.

“Kineska strana poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, razume i podržava legitimne zahteve Srbije po ovom pitanju. Smatramo da je u okvirima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i drugih relevantnih rezolucija najbolji način da se reši pitanje Kosova i Metohije i da zainteresovane strane putem dijaloga postignu obostrano prihvatljivo rešenje”, poručila je ona, dodajući da Kina ceni napore srpske strane u pronalaženju kompromisnog rešenja putem dijaloga.

Čen je naglasila da kineski narod oseća veliku bliskost sa Srbijom.

“Stupanjem na snagu sporazuma o bezviznom režimu između Kine i Srbije, sve više i više kineskih državljana želi da poseti Srbiju. Tako je 2016. godine 18.000 kineskih turista, a 2018. godinje njih 102.000 posetilo Srbiju. Ove godine taj broj i dalje raste”, navela je ona.

Ambasadorka smatra da će biti sve više i više kineskih investicija u Srbiji.

“Nakon kompanije “Linglong” počela je i izgradnja fabrike za proizvodnju autodelova kineske kompanije “Mint”. Kinesko preduzeće je kupilo neke akcije Ikarbusa, železara HBIS u Smederevu i rudnik Zijin u Boru neprekidno povećavaju svoja ulaganja kako bi modernizovali preduzeća”, istakla je ona.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar