Vesti
04.04.2019. 17:50
R.E./Tanjug/Foto: Shotterstock

AmCham o „švajcarcima“: Pomoći građanima, ali i sačuvati pravnu sigurnost poslovanja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američka privredna komora u Srbiji podržala je danas napore da se, uz poštovanje propisa, pronađe rešenje za one građane koji se nalaze u teškoćama zbog otplate kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

AmCham je, povodom pravnog shvatanja Vrhovnog kasacionog suda o punovažnosti valutne klauzule kod ugovora o kreditima indeksiranim u švajcarskim francima i konverziji, saopštio da je za svakog investitora posebno važno strogo poštovanje načela pravne sigurnosti, koje podrazumeva da su pravila unapred poznata, kao i posledice za one koji postupaju ili ne postupaju po njima.

Američka komora izražava i zabrinutost da različita i naknadna tumačenja istih propisa mogu negativno uticati na predvidivost poslovnog okruženja i poverenje investitora koji odlučuju o otpočinjanju, razvoju poslovanja i zapošljavanju.

VKS je pre dva dana zauzeo stav da je ništava odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila dokaz da se ona zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava i sugerisao je kao privremenu meru zabranu aktiviranja hipoteke.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve