Vesti
15.06.2019. 11:21
Tanjug

AMERIČKI SENATOR: Vučićev dogovor s Prištinom, vredan je političkog bola

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zna da dogovor sa Prištinom neće biti popularan, ali je vredan političkog bola, izjavio je američki senator Ron Džonson.

Džonson je u intervjuu za Glas Amerike rekao da je upravo razgovarao sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, kome je preneo Vučićev poziv Donaldu Trampu da poseti Srbiju, a preneće mu, kaže, i lično kada ga bude video.

Ističe da je Trampu već preneo prethodne Vučićeve pozive, a na pitanje hoće li američki predsednik doći u Srbiju, odgovara:

Kratkoročno nepopularne odluke

"On je veoma zauzet, ali je izrazio svoju podršku Srbiji i Kosovu da dođu do sporazuma i ostave problem iza sebe".

Džonson kaže da veruje da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, voljni da reše odnose Beograda i Prištine i da, kako kaže, shvataju da dogovor do kojeg dođu možda neće biti kratkoročno popularan.

Povezane vesti - Vučić čestitao rođendan Trampu i pozvao ga u Srbiju

Kod Vučića primarno ceni to što želi da reši problem Kosova, što bi, kako kaže, mogao reći i za Tačija.

"Imaju dobru volju za to, ali istovremeno prepoznaju da je reč o veoma teškom pitanju. Nadam se da će ta njihova rešenost ipak biti dovoljna za neki napredak", rekao je Džonson u odgovoru na pitanje kakav je njegov utisak, da li je Vučić spreman na kompromis.

Džonson, koji se sa srpskim predsednikom video nedavno na GLOBSeC forumu u Bratislavi, smatra da takse, koje je Priština nametnula na robu iz centralne Srbije, iako kratkoročno mogu delovati kao dobra ideja i efikasno se koristiti kao adut, dugoročno predstavljaju dodatni porez koji plaćaju stanovnici zemlje koja tu meru uvodi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Džonson, koji je i predsedavajući pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju u senatskom Odboru za spoljne poslove, prošle godine je dva puta boravio u Beogradu. Upućeni tvrde da je umereni republikanac, koji ima pozitivan stav o Srbiji. On je biznismen iz Viskonsina, koji je pre manje od decenije stupio na vašingtonsku političku scenu.

Povezane vesti – Tači: Sporazum sa Beogradom moguć uz koordinaciju EU i SAD

O međusobnom priznanju na koje poziva Priština, Džonson kaže da je to "krajni cilj i razlog zbog kojeg Kosovo učestvuje u dijalogu".

Tvrdi da razume da je to politički teško za predsednika Vučića, koji, kako kaže, mora da pokaže građanima Srbije da je i Kosovo pravilo neke ustupke. Kao primer je naveo Prespanski sporazum između Grčke i Makedonije koji je, kaže, bio politički nepopularan u obe zemlje, ali su lideri bili hrabri.

"Mislim da je ista situacija sa Vučićem i Tačijem. To su dvojica lidera koji shvataju da dogovor do kojeg dođu možda neće biti kratkoročno popularan, ali se nadam da će, kao što vidimo u slučaju ulaska Severne Makedonije u NATO, u kratkom periodu pošto postignu sporazum, osetiti da je vredno sveg političkog bola kroz koji prolaze".

Domino efekat

Povodom različitih stavova američkih zvaničnika o razgraničenju kao modelu rešenja, Metu Palmera i Džona Erata, na primer, Džonson kaže da kao član Kongresa može samo da iznese svoje mišljenje.

"Verujem da administracija poručuje da Srbija i Kosovo treba sami da se dogovore. Mi obema zemljama dajemo prostora da postignu sporazum i lično mislim da nema crvenih linija niti ideja o kojima ne treba razgovarati", rekao je senator.

S druge strane, kaže, jasno mu je zašto ljude brine korekcija granica zbog potencijalnog domino efekta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve