AMERIKANAC SNIMA FILM O ŽUTOJ KUĆI Ova priča je teška, ali je važno da se ispriča /VIDEO

AMERIKANAC SNIMA FILM O ŽUTOJ KUĆI Ova priča je teška, ali je važno da se ispriča /VIDEO


Američki glumac, producent i scenarista Pol Kampf ekskluzivno je otrio detalje u vezi sa filmom o “Žutoj kući” koji će biti sniman po motivima knjige Veselina Dželatovića “Srpsko srce Johanovo”.

“Mislim da je pravo vreme i trenutak da ta priča bude objavljena – rekao je Kamp za TV Pink.

On je istakao da je njemu kao strancu koji dolazi iz Amerike bitno da ispriča ovu priču koja je “teška, ali važna”.

“Moj fokus su društvene teme koje treba da izazovu promene. Film ćemo snimiti sami nezavisno i onda ćemo prići širem auditorijumu. Knjiga je zasnovana na istinitim događajima i životu, a fokus filma biće teme kao što su opraštanje i ljubav”, rekao je Kampf.

Dosije “Žuta kuća”, naziv je koji se u javnosti koristi za istragu o trgovini ljudskim organima u Albaniji i na Kosovu i Metohiji tokom 1999. godine. Prva je tvrdnje o trgovini ljudskim organima u javnost iznela bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, u svojoj knjizi “Lov: Ja i ratni zločinci”, koju je objavila po odlasku sa dužnosti.

U svojoj knjizi, Karla del Ponte je iznela podatke da je 1999. godine saznala od novinara da je oko 300 Srba i drugih nealbanaca bilo oteto i transportovano u Albaniju, gde su im vađeni organi, koji su zatim slani u Italiju, odakle su distribuisani u klinike širom Evrope.

Ona u knjizi spominje naselje Burel u Albaniji, gde su žrtvama vađeni organi u zgradi, koju ona u knjizi naziva žuta kuća. Četiri svedoka su direktno učestvovala u transportu najmanje 90 etničkih Srba i drugih u ilegalne zatvore u centralnoj i severnoj Albaniji. Trojica od njih su isporučivali zarobljenike u kuću-kliniku južno od Burela. Dva svedoka tvrde da su učestvovala u transportu delova tela i organa na aerodrom ”Rinas” u blizini Tirane.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar