Vesti
14.12.2023. 11:31
Beta

Reakcija

Brnabić uložila rezervu na Deklaraciju sa samita EU - Zapadni Balkan

1
Izvor: Shutterstock

Premijerka Srbije Ana Brnabić uložila je u Briselu rezervu na Deklaraciju usvojenu na samitu Evropska unija - Zapadni Balkan, navodeći da usklađivanje sa tim dokumentom ne znači bilo kakvo priznanje kosovske nezavisnosti od Beograda.

Povodom u sredu uveče usvojene Deklaracije lidera EU i njenih država članica, sa kojom su se saglasili svi partneri Unije sa Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, Brnabić je navela da se Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, sa Implementacionim aneksom iz Ohrida, "smatra prihvatljivim jedino u kontekstu koji se ne odnosi na bilo kakvo de fakto ili de jure priznavanje Kosova".

"Pomenuti dokument ne predstavlja pravno obavezujući ugovor po međunarodnom pravu. Srbija naglašava da usklađivanje (sa Deklaracijom) nikako ne znači priznavanje članstva takozvanog 'Kosova' u UN, sistemu organizacija i agencija UN, niti takozvanog teritorijalnog integriteta takozvanog 'Kosova'", navodi se u tekstu koji je Brnabić predala Evropskoj uniji.

U Deklaraciji se, između ostalog, navodi da lideri EU i njenih država članica od Beograda i Prištine očekuju "konstruktivan angažman da bi se postigao brzi napredak u normalizaciji njihovih odnosa, što je od ključnog značaja za bezbednost i stabilnost celog regiona".

"Apelujemo na strane da bez daljih odlaganja ili preduslova potpuno sprovedu Sporazum o putu ka normalizaciji i njegov Implementacioni aneks, kao i sve ranije sporazume. Takođe očekujemo da strane nastave da ulažu kontinuirane napore na smanjenju napetosti shodno zahtevima EU i da se uzdrže od jednostranih i nekoordinisanih delovanja koja bi mogla da dovedu do daljih napetosti i nasilja, kao i od retorike koja ne pogoduje normalizaciji odnosa", piše u Deklaraciji.

U poslednjoj, 35. tački Deklaracije piše da lideri EU i njenih država članica "pozdravljaju činjenicu da se partneri sa Zapadnog Balkana usaglašavaju sa gore pomenutim tačkama".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbija se opet nije uskladila sa odlukama Saveta EU
evropska unija,

Jedina zemlja kandidat

21.03.2023. 14:21

Srbija se opet nije uskladila sa odlukama Saveta EU

Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa novim odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog ozbiljnog kršenja ljudskih prava i zloupotreba.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve