Vesti
16.10.2023. 19:09
Beta

Samit Berlinskog procesa

Brnabić: "Bilo je razgovora o Kosovu, ali ne i pritisaka"

1
Izvor: Beta / European Council / Dario Pignatelli

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na samitu Berlinskog procesa u Tirani bilo reči o situaciji na Kosovu, događanjima u Banjskoj i dijalogu Beograda i Prištine, ali da nije bilo pritisaka.

Dodala je da su razgovarali i o tome šta sledi u okviru dijaloga, Briselskom sporazumu, Zajednici srpskih opština.

"Za Srbe i nealbance na Kosovu ne postoje baš nikakvi bazični uslovi za normalan život", rekla je i dodala da je zamolila da se o tome više ne govori kao o političkom nego humanitarnom pitanju.

Premijerka Srbije je rekla da se nije sastala sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem tokom samita Berlinskog procesa i da su svi učesnici istakli da je "krajnje vreme" za osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Ja se nisam susrela sa njim, a što se tiče Zajednice srpskih opština jasno je to komunicirano pred Aljbinom Kurtijem, dakle čuo je, ali zaista od svakog pojedinačno predstavnika država članica EU koji su ovde pristuni, Evropske komisije, Evropskog saveta, svih ostalih kako pričaju o neophodnosti da se osnuje ZSO", rekla je ona novinarima.

Dodala je da je to predviđeno i Briselskim i Ohridskim sporazumom.

"Čula sam i to mi je drago, uglavnom su svi pričali o tome da je zaista krajnje vreme za osnivanje ZSO i da je prošlo više od 10 godina, da je potpis EU takođe na tom dokumentu, Briselskom sporazumu i da treba da dođe do formiranja ZSO. Evo to mi se čini nekako upečatljivije nego na svim sastancima do sada", rekla je premijerka Srbije.

Istakla je da se tokom samita sastala sa predsednicom Mađarske Katalin Novak, šefom diplomatije Velike Britanije Džejmsom Kleverlijem, te premijerima Španije i Holandije, Pedrom Sančesom i Markom Ruteom.

Razgovarala je i kratko, kako je navela, sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, čiji se dolazak uskoro očekuje u Srbiju.

"Nadam da će to proći dobro, da ćemo imati prilike da objavimo još neke dobre vesti koje se tiču projekata u Srbiji, saradnje između Srbije i EU", rekla je.

Na pitanje novinara zašto se hladno pozdravila sa premijerom Albanije Edijem Ramom pri dolasku rekla je da se tako oseća i da ne može srdačnije da se pozdravi sa čovekom koji je pozvao da se Srbiji uvedu sankcije.

"Nekad niste samo političar nekad ste i čovek. Ne znam što je to uradio nije u skladu sa dobrosusedskim odnosima, sa onim što radimo u okviru Otvorenog Balkana", rekla je novinarima u Tirani.

Srbija nije, dodala je, uradila apsolutno ništa da neko traži sankcije.

"To ne treba da se uzima lično, ja sam tu, mi smo razgovarali, razgovaraćemo dalje, uvek otvorena za najbolje moguće odnose sa albanskim institucijama", dodala je premijerka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
07.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve