Vesti
24.05.2024. 09:10
R.E./RTS

Ana Brnabić

"Čitav svet je video bahatost i arogantnost velikih sila"

Ana Brnabić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku da Srbija nije dozvolila da se stigmatizuje naš narod.


"Više od dve trećine sveta nije glasalo za rezoluciju", rekla je predsednica parlamenta.

Navela je da i one zemlje koje su bile uzdržane predstavljaju jasan glas da nisu bile za rezoluciju.

"Ovo je veliki rezultat rada predsednika i naše diplomatije. Srbija je pokazala kako se bori za svoje interese, svet i principe međunarodnog prava", ukazala je Ana Brnabić.
 

"Biće mi teško da sarađujem sa zemljama koje su kosponzori rezolucije"

Predsednica parlamenta je istakla da će joj biti izuzetno teško da sarađuje sa zemljama koje su bile sponzori i kosponzori rezolucije.

"Osećaću se mnogo bliža zemljama koje su glasale protiv ili su bile uzdržane, ili napustile salu. Nastavićemo da radimo sa našim partnerima, Evropska unija je u našem interesu, ali ću u svakom trenutku biti uz zemlje koje su bile uz nas", istakla je predsednica Skupštine za RTS.
 

Zahvalila se Mađarskoj na podršci i tome što je glasala protiv, kao i Kipru, Grčkoj, Slovačkoj na uzdržanosti, a posebno je istakla primer Monaka čiji su predstavnici izašli iz sale kada se glasilo.

"Veliko hvala Monaku. To je takođe pokazatelj jednog ogromnog integriteta", rekla je Ana Brnabić.

"Rezolucija je usvojena, ali je pobeda pirova"

Predsednica parlamenta naglasila je da je rezolucija usvojena, ali da je njihova pobeda pirova.

"Čitav svet je video bahatost i arogantnost velikih sila. Napravili su pravila igre tako da može da se predloži rezolucija bez pitanja za zemlju na koju se odnosi, a to je Bosna i Hercegovina. BiH nije bila iza te rezolucije, već jedan član predsedništva", istakla je Ana Brnabić.
 

Navela je i da su prema tim pravilima igre usvojili dokument sa 43 odsto glasova "za" i više od 57 odsto onih koji su bili uzdržani ili protiv.

"Prekršen je Dejtonski sporazum i mi ćemo biti uz naš narod u BiH. Sačekaćemo nekoliko dana da vidimo šta će se dešavati. Ono što sada mogu da kažem da je ovo veliki faul zapadnih sila", rekla je Ana Brnabić.

"Po prvi put se u UN-u čuo i glas srpskih žrtava"

Predsednica Skupštine rekla je i da je šefica misije Nemčke, kada je obrazlagala nacrt rezolucije, izbegla da govori o svim žrtvama rata, a među njima i srpskim.

"To govori koliko su bili objektivini. Bilo bi ljudski da su u jednoj rečenici pomenuli sve žrtve, ali nisu. I to će ostati zapamćeno“, istakla je Ana Brnabić.

Navela je i da je važno da se po prvi put od završetka rata u UN-u mogao čuti i glas srpskih žrtava, aludirajući na panel "Mi govorimo, jer oni ne mogu – glasovi koji se čuju", koji je održan u zgradi UN-a uoči sednice Genralne skupštine.

"Ali se i po prvi put u Generalnoj skupštini, zahvaljujući predsedniku Vučiću, čuo glas o genocidu nad srpskim narodom u Prvom i Drugom svetskom ratu od strane onih koji danas promovišu tu rezoluciju", rekla je Ana Brnabić i kratko se osvrnula na stav crnogorskih predstavnika koji su glasali "za".

"Crna Gora je odigrala najpodmukliju ulogu", zaključila je predsednica Skupštine Srbije u razgovoru za RTS.

Glasanje u Njujorku

Generalna Skupština UN-a je usvojila rezoluciju o Srebrenici sa 84 glasa "za".

Devetnaest država je bilo protiv, dok je 68 članica ostalo uzdržano.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju na sednici nakon glasanja istakao da su hteli da stave žig na čelo Srbije, ali da nisu uspeli, kao i da 107 država nije glasalo za rezoluciju.

Između ostalog, upitao je zašto se rezolucija o Srebrenici donosi baš sada i zašto se na njoj radilo tajno.

Ukazao je da će usvajanje rezolucije otvoriti Pandorinu kutiju i svet suočiti sa nizom optužbi za genocid.

Predstavnica Nemačke u UN Antje Lendertse, predstavljujući nacrt rezolucije, navela je da njihova inicijativa treba da oda poštu nastradalima i pruži podršku preživalima.

Naglasila je da da rezolucija nije usmerena ni protiv koga, a posebno ne Srbije, već isključivo protiv počinicoa genocida.

Dokumenti u Generalnoj skupštini UN-a nemaju obavezujuću snagu. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve