Vesti
27.01.2024. 21:07
Beta

Premijerka Srbije

Brnabić: "Pominjanje obrazovanja u Srbiji ne ide bez Svetog Save, cilj je..."

Svetosavska akademija Ana Brnabić, ATA IMAGES, 27.1.2024.
Izvor: ATAIMAGES / M.M.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u subotu uveče na Svetosavskoj akademiji u Beogradu izjavila da, zahvaljujući radu Svetog Save, "pominjanje obrazovanja u Srbiji ne ide bez njega", da ga zato škole slave i da je cilj da "Savine vrednosti budu okosnica sistema vaspitnog rada".

Brnabić je na akademiji "U duhu svetosavlja" u MTS dvorani rekla da je druga konferencija o obrazovaju u Srbiji održana danas, na Savindan, zbog doprinosa prosvetiteljstvu u Srbiji sina Velikog župana Stefana Nemanje, Rastka koji je dobio monaško ime Sava i proglašen je za svetitelja.

Po njenim rečima, planira se da se sa održavanjem takvih konferencija nastavi i narednih godina, kao "godišnji presek" svega što je urađeno u obrazovanju i šta još treba uraditi.

"Cilj je da Savine vrednosti budu okosnica sistema vaspitnog rada sa učenicima", rekla je Brnabić.

Ona je kazala da "nastojimo da negujemo talente od osnovnog školskog uzrasta" i da se "broj učenika koji su prepoznati da imaju izuzetne sposobnosti, kontinuirano uvećava i svima se omogućava da dostignu maksimalne kapacitete", rekla je Brnabić.

Premijerka je kazala da će masovno ubistvo u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", koje je u maju prošle godine počinio učenik te škole, ostati ožiljak, ali da se "nastavlja sa još jačom podrškom prevenciji nasilja".

"Protekla godina je bila najtužnija i najpotoresnija od svih koje pamtimo u mirnodopskim uslovima", rekla je Brnabić i dodala da je politika prema bezbednosti učenika sada to da je "apsolutno nulta tolerancija za bilo kakav vid nasilja".

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je rekla na skupu da je Sveti Sava dao "ključni doprinos" utemeljenju prosvetnog rada u Srbiji, a da je osnivanjem Manastira Hilandara ustanovio da i Srbi budu zastupljeni na Svetoj Gori, gde su ranije pored Grka, manastire imali Bugari, Rusi i Gruzijci.

Svetosavskoj akademiji prisustvuju i ministri u Vladi Srbije, kao i poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Proslavlja se Sveti Sava, a kakvo je stanje u školama
1

Ministarka povodom slave

27.01.2024. 12:25

Proslavlja se Sveti Sava, a kakvo je stanje u školama

Slavica Đukić Dejanović čestitala je Savindan svim školama, učenicima, učiteljima, nastavnicima, profesorima, zaposlenima u prosveti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve