Vesti
01.04.2019. 18:49
R.E./Beta

Ana Brnabić: Uživam u pokretanju elektronskog upisa u osnovne škole

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da iskreno uživa u tome što je počeo sa radom elektoronski upis đaka u osnovne škole i najavila da će naredne godine roditelji moći da upišu decu u školu samo sa ličnom kartom, a da će za dve godine biti uspostavljen Jedinstveni informacioni sistem prosvete koji će povezati sistem obrazovanja i privrede.

Brnabić je zadovoljna što roditelji više ne moraju da sakupljaju papire koje država već ima da bi decu upisali u školu.
"Verujete da iskreno uživam u svemu onome što znači da smo ukinuli makar jednu nepotrebnu, opterećujuću i glupu administrativnu birokratsku proceduru za naše gradjane", kazala je ona.

Prema njenim rečima digitalizacija je doprinela potpunoj demokratizaciji države, pa danas javna uprava "nije više vlast već je u službi građana".
"Uvođenjem Jedinstvenog informacionog sistema prosvete imaćemo kompletan pregled obrazovanja i privrede i videćemo koliko država ulaže u obrazovanje i koliko nam se to brzo vraća", najavila je Brnabić.

Ona je rekla da će taj sistem pokazati da li država školuje kadrove koji su potrebni za privredu ili oni ne mogu da nađu posao.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kazao je da je već 1.000 roditelja danas iskoristilo mogućnost da svoju decu upiše u školu elektronskim putem i najavio da će sledeće godine biti ukinuto donošenje lekarskog uverenja i potvrde o završenom predškolskom obrazovanju.
"E-upis je deo pogodnosti digitalizacije da sa dva dokumenta manje možete upisati dete u školu, dogodine bez ikakvih dokumenata, jer će lekarska uverenja i potvrda o završenom predškolskom obrazovanju pribavljati sama škola", rekao je Šarčević.

Upitan da li će biti zabranjeno da deca upišu školu ako nisu vakcinisana, Šarčević je odgovorio "deca moraju da idu u školu i deca moraju da se vakcinišu".

Direktor vladine Kancelarije za informacione tehnologije Mihailo Jovanović kazao je da je uvođenjem elektronskog upisa oko 150.000 dokumenata i isto toliko sati odlaska u ustanove ušteđeno, kao i oko 50 miliona dinara.
"Za razliku od projekta e-beba koji smo postepeno uvodili, danas svih 1.229 osnovnih škola u Srbiji počinju da koriste ovaj sistem", rekao je Jovanović.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kazao je da je olakšan bitan momenat u životu roditelja i dece, a da će "kruna digitalizacije" biti Centralni registar stanovništva koji će objediniti 13 različitih službenih evidencija, a čije pokretanje je najavljeno za 1. seprembar 2020. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve