Vesti
19.07.2022. 09:24
Beta

"Kad se smire strasti..."

Andrej Plenković o (ne)dolasku Vučića u Hrvatsku

1
Izvor: Beta / HINA / Edvard SUSAK

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića ne može da bude privatna jer je to "stvar koja ima svoje političke implikacije" i da će do posete doći kada bude trenutak.

 

"Neslužbeno smo doznali da postoji želja da se dođe u nedelju, ali bez formalne najave što smatramo da treba da prethodi za svaki posetu, pogotovo takvog karaktera. Koliko god da želi diskretno da se obavi, to nije privatna poseta. To je stvar koja ima svoje političke implikacije", rekao je Plenković, a prenela Hina.

Plenković je reakciju Beograda povodom odluke Hrvatske da Vučiću ne odobri privatnu posetu Jasenovcu, nazvao "munjevitom, histeričnom", ne samo vlasti i zavničnika nego i medija, a za Hrvatsku je rekao da je "uključiva i tolerantna" i da ne želi da zaradi političke bodove na ovoj temi.

"Rekli smo da nije trenutak niti je metodologija bila za to ispravna. Kada dođe trenutak i kada se steknu uslovi, možemo o tome govoriti", rekao je premijer Hrvatske novinarima posle sednice Predsedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

"Kada dođe trenutak, biće i poseta. Politika svršenog čina ne može proći nigde, pa ni u Hrvatskoj... Mi smo u ovom trenutku smatrali da nam takva poseta ne odgovara", dodao je Plenković.

Vučić je ranije rekao da prošle i ove godine tri puta sa Zagrebom nije uspeo da dogovori posetu Jasenovcu, jednom 2021. i dva puta 2022. godine, i da su mu stigla odbijanja "zbog unutrašnje političke situacije" i obrazloženje da za "posetu nije dobrodošao".

Plenković je rekao da zna za Vučićevu inicijativu krajem februara, marta. "U tom trenutku smo rekli da nije trenutak za takvu posetu. Nakon toga više nije bilo kontakata niti rasprava na tu temu", kazao je hrvatski premijer.

Dodatno pojašnjavajući slučaj s kraja februara, Plenković je rekao da je to bio trenutak kada je uhapšen ministar Horvat, dan kada je njemu umro otac, kada je USKOK bio zainteresovan za Miloševića i Aladrovića.

"Poslali smo poruku da nije bilo vreme za takvu posetu", kazao je on i naglasio da se svaka poseta koja može da ima političke posledice mora pažljivo dogovarati.

"Važno je da se u međusobnim odnosima tretiramo s poštovanjem, vodimo računa da smo država. Države komuniciraju kao i ljudi", rekao je Plenković i dodao da se svako ko dolazi u posetu - najavi.

"Ista vrsta komunikacija treba da bude i i između država. Ovde to nije bilo na način koji bi odgovarao", dodao je on.

Plenković je rekao da će se o toj temi dalje razgovarati "kada se malo primire strasti".

Pustićemo da se malo sve slegne što sada gledamo pa kad se uspostavi konstruktivna komunikacija, razgovaraćemo šta, kako i kada", dodao je premijer Hrvatske.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zorana Mihajlović otkazala službenu posetu Zagrebu
Hrvatska

Ministarka rudarstva

17.07.2022. 12:08

Zorana Mihajlović otkazala službenu posetu Zagrebu

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović otkazala je službenu posetu Zagrebu zbog odluke Hrvatske da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ne dozvoli da privatno poseti Jasenovac, saopšteno je iz njenog kabineta.
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve