Vesti
21.08.2023. 13:49
R. E.

Rizik za izbijanje požara

Apel MUP-a: Ne palite travu i nisko rastinje

1
Izvor: Shutterstock

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a, nakon najave veoma toplog vremena koje pogoduje nastanku požara na otvorenom prostoru, apeluju na građane da ne pale travu i nisko rastinje na takvim područjima, u šumi i po obodima šuma, zbog opasnosti širenja požara koji može da ugrozi živote građana i nanese veliku materijalnu štetu. 

Milan Kocić, načelnik Operativnog centra Sektora za vanredne situacije MUP-a, upozorio je da se požari na otvorenom vrlo brzo šire i podsetio da je loženje vatre u blizini šuma, kao i spaljivanje strnih useva, trave i niskog rastinja strogo zabranjeno Zakonom o zaštiti od požara, kao i da za takvo činjenje postoje adekvatne novčane kazne.

"Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda pred nama je period veoma toplog i suvog vremena koje pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom prostoru. Ovi požari se veoma brzo šire, mogu biti opasni po zdravlje i živote naših građana, a takođe mogu i da prouzrokuju veliku materijalnu štetu", poručio je Kocić.

Istakao je da će inspekcijske službe Sektora za vanredne situacije i drugih linija rada Ministarstva unutrašnjih poslova u ovom periodu pojačati svoj inspekcijski nadzor, kako bi sprečili nastanak ovih požara.

"Većina požara na otvorenom prostoru, prouzrokovana je ljudskom aktivnošću. Apelujemo na naše sugrađane da budu veoma oprezni prilikom korišćenja otvorenog plamena na otvorenom prostoru, kao i da ne spaljuju travu, nisko rastinje i strne useve", rekao je Kocić, i poručio građanima da ukoliko primete ovakve požare, da odmah obaveste najbližu vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj 193.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srpski vatrogasci se vratili iz Grčke
1

Doček u Nišu

05.08.2023. 18:57

Srpski vatrogasci se vratili iz Grčke

Vatrogasno-spasilački tim Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, koji je od 25. jula učestvovao u gašenju požara u Grčkoj, vratio se u Srbiju i svečano je dočekan na platou ispred Gradske kuće u Nišu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve