Vesti
03.10.2023. 13:25
Beta

Oprez sa vatrom

Važno upozorenje MUP-a u vezi sa požarima

vatra, požar
Izvor: Shutterstock

Sektor Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za vanredne situacije je pozvao građane da zbog veoma toplog i suvog vremena budu odgovorni i oprezni "prilikom upotrebe otvorenog plamena" i da o eventualnom požaru odmah obaveste Vatrogasnu službu na telefon 193.

Zakonom o zaštiti od požara i drugim propisima su zabranjeni spaljivanje trave i niskog rastinja, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

U protivnom slede novčane kazne: za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna od 300.000 do million dinara.

Uz apel je upozorenje da će Sektor za vanredne situacije i drugi ogranci MUP-a i inspekcije pojačati nadzor "radi nalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju propise i njihovog procesuiranja".

Pored toga, navedeno je da su u zgradama česti uzroci požara neispravne ili preopterećenje električne instalacije, neispravni električni uređaji ili ostavljanje uključenih električnih uređaja bez nadzora.

Apeluje se na građane da pre odlaska iz kuća i stanova obavezno provere da li su isključili električne uređaje, poput klima uređaja ili punjača mobilnih telefona.

Pošto predstoji sezona grejanja, građani treba da provere ispravnost i očiste dimnjake i provere ispravnost ložišta, piše u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Povređen vatrogasac prilikom gašenja požara u Veterniku
vatrogasci

Reciklažni centar

05.09.2023. 14:29

Povređen vatrogasac prilikom gašenja požara u Veterniku

Dvadesetdevetogodišnji vatrogasac povređen je prilikom gašenja požara koji je izbio u reciklažnom centru u Veterniku kod Novog Sada, u blizini Fudbalskog centra "Vujadin Boškov".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve