APEL ZA POMOĆ: Poplavljena knjižara “Geca Kon”, ugroženo hiljade knjiga

APEL ZA POMOĆ: Poplavljena knjižara “Geca Kon”, ugroženo hiljade knjiga


Prostorije knjižare “Geca Kon” u Knez Mihailovoj ulici, čiji je vlasnik “Prosveta”, poplavljene su i oštećene tokom obilnih padavina i nevremena koje je zahvatilo Beograd.

Potopljene su dve velike prostorije u suterenu u kojima se nalazi antikvarnica, jedina državna u Srbiji, priručni magacin za knjige i biblioteka Prosvetinih izdanja, površine oko 280 kvadratnih metara, rekao je Tanjugu direktor tog kulturnog dobra Dragan Milenković.

On je apelovao na sve nadležne institucije da im pomognu da se izbore sa problemom, koji se nije javio prvi put. Prema njegovim rečima, voda ugrožava nekoliko hiljada knjiga koje se nalaze u tom delu knjižare, a oštećeni su i noseći stubovi objekta, koji čini važnu celinu Knez Mihailove ulice.

Voda je doprla da podrumskih prostorija Prosvete preko pozorišta “Boško Buha”, čija je pozornica na prostoru koji pripada knjižari, a na nekim mestima je voda čak nadirala iz zemlje.

Direktor je uputio apel za pomoć najvišim državnim i gradskim funkcionerima, kao i Ministarstvu privrede jer je IP “Prosveta” subjekat privatizacije, pošto, kako navodi, bez pomoći države i grada “Prosveta” nije u stanju sama da reši ovaj problem.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar