AUTORSKI TEKST SONJE LIHT: Moramo biti za stolom da ne bismo bili na stolu

AUTORSKI TEKST SONJE LIHT: Moramo biti za stolom da ne bismo bili na stolu


“Šta je u osnovi nacionalnog interesa? U osnovi nacionalnog interesa je opšti interes svih građana. Ono što je veoma važno, po mom mišljenju, jeste da imamo u vidu da nam budućnost nosi veoma ozbiljne izazove. To je sad očigledno čim pogledate kroz prozor. Klimatske promene su nešto što se više ne može dovoditi u pitanje.

Pored njih, međutim, ima i drugih izazova sa kojima će se sresti i Srbija i, naravno, ceo svet. Vrlo je važno imati u vidu da koliko god smo mi mala zemlja, pre svega moramo da doprinesemo globalnim konstruktivnim promenama i to na dnevnoj bazi. Samo tako i drugi akteri u svetu, i manji i veći i najveći, mogu da nas shvate ozbiljno.

Dakle, u osnovi nacionalnog interesa Srbije je da naša zemlja bude razvijena, okrenuta ka potrebama svojih građana, da razvijamo oblik socijalne države koji će se zasnivati na solidarnosti i empatiji, ali i na razumevanju toga da ako država i društvo ne vode brigu o sopstvenim građanima, o mladima, starima, deci, ljudima sa hendikepom, manjinama, ta država gubi permanentno kvalitet svog ljudskog kapitala, gubi kvalitet života za građane.”

Više pročitajte u novom broju Ekspresa koji je od danas na kioscima.

01

 

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Dr

    Nece biti potrebe da citamo globalisticke neoliberalne poruke ove zene koja u normalnim uslovima ne bi bila ni u jednim Srpskim novinama. Ovo sto je rekla je vise nego dovoljno …

+ Ostavite komentar