BAJDEN: Sveobuhvatni sporazum da bude fokusiran na priznanje

BAJDEN: Sveobuhvatni sporazum da bude fokusiran na priznanje

EPA-EFE/Patrick Semansky / POOL


Vršilac dužnosti predsednice privremenih prištinskih institucija Vjosi Osmani objavila je da je od predsednika SAD Džozefa Bajdena dobila čestitku povodom, kako se navodi,13. godišnjice nezavisnosti Kosova, a u kojoj je on poručio da je potrebno obezbediti sveobuhvatni sporazum o normalizaciji s Beogradom, a koji bi bio “fokusiran na međusobno priznanje”.

“Veze između naših naroda ostaju čvrste, zasnovane na zajedničkoj posvećenosti nastavku napretka Kosova i njegove trajne snage kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske države”, piše u Bajdenovom pismu koje je Osmani objavila na svom Fejsbuk nalogu.

Povezane vesti – Šegrti

On je naveo i da se raduje saradnji sa budućom vladom kako bi “Kosovo napredovalo na evropskom putu”.

“Ima još mnogo posla koji je potrebno uraditi, uključujući obezbeđivanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Srbijom, usredsređenog na međusobno priznanje” naveo je Bajden.

U pismu se pominje i borba protiv pandemije Covida 19 i ubrzanje ekonomskog rasta koji bi obezbedio prosperitetnu budućnost “za sve građane Kosova”.

Dodaje se da SAD ostaju posvećeni partner i prijatelj Kosova u ovim poduhvatima.

Predsednik SAD ističe i da “na ličnom planu” Kosovo ima posebno mesto u porodici Bajden, s obzirom na to da je najstariji sin Bo Bajden, koji je preminuo zbog raka, jedan deo svoje karijere proveo upravo na Kosovu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar