Vesti
05.05.2021. 11:35
Tanjug

Napokon

Barska pruga: Snimanje radi konstukcije

Šine
Izvor: Shutterstock

Infrastruktura železnice Srbije i RŽD Internešenel, snimaju i ispituju stanja pruge na deonici između Zlatibora i Prijepolja na železničkoj magistrali Beograd - Bar, radi priprema za izradu glavnog projekta generalne opravke pruge od Valjeva do Vrbnice na granici s Crnom Gorom, saopšteno je iz Infrastruktura železnice Srbije.

Dodaje se i da će ovakva merenja kontinuirano biti obavljana u narednom periodu duž cele trase barske pruge u Srbiji ukupne dužine oko 210 kilometara.

Osim koloseka na ovom delu barske pruge, na deonici između Zlatibora i Prijepolja dugoj 130 kilometara biće snimano i ispitano stanje ukupno 103 tunela i 104 mosta, navodi se u saopštenju.

Na deonici pruge između Zlatibora i Prijepolja trenutno su u toku istražni radovi iz oblasti geodezije, koji se odnose na snimanje trase pruge, postavljanje repera pored pruge i u tunelima kao i nivelisanje tačaka.

Pruga je snimljena georadarom, a delovi trase koji nisu pokriveni GPS signalom, snimaju se iz helikoptera i drugim najsvaremenijim sredstvima.

U okviru istražnih radova u toku je i vizuelno osmatranje i snimanje svih kosina i klizišta koja su predložena za sanaciju na delu pruge Zlatibor - Priboj.

Navodi se da ova ispitivanja obuhvataju obilazak i proveru stanja tunela, što spada u najobimnije poslove, jer se obavljaju u svim tunelima na ovom delu pruge, uz precizan opis stanja u kome se oni nalaze. Pored toga, radi se i na uzimanju uzoraka i proveri stanja stena i betona u tunelima, radi njihovog laboratorijskog ispitivanja, piše u saopštenju. Dodaje se da je do sada obavljeno ispitivanje tunela na deonici pruge Zlatibor - Bistrica, a uskoro će biti pokriven i deo do Prijepolja.

Timovi inženjera istovremeno obavljaju detaljan pregled svih segmenata konstrukcija mostova na ovoj deonici barske pruge.

Infrastruktura železnice Srbije i RŽD Internešenel septembra prošle godine potpisali su Ugovor za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju deonice barske pruge Valjevo - Vrbnica - državna granica sa Crnom Gorom, koja je duga 210 kilometara. Vrednost ugovora je oko 20,9 miliona evra, a finansiranje je obezbeđeno iz ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica.

Čitava trasa pruge Beograd - Bar, sa ukupno 254 tunela i 234 mosta jedna je od građevinski najtežih železničkih saobraćajnica u Evropi. Samo na četrdesetak kilometara između Zlatibora i Priboja čak polovina pruge je u tunelima, od kojih je tunel „Zlatibor“ sa 6.169 metara najduži na srpskom delu barske pruge.

U protekle četiri i po decenije od kako je barska pruga puštena u saobraćaj nisu rađene ozbiljnije popravke i rekonstrukcije pruge na trasi od Beograda do Vrbnice, sve dok 2017. godine zahvaljujući sredstvima iz ruskog kredita nije modernizovano 77,6 kilometara pruge od Resnika do Valjeva, kada je i brzina kretanja vozova povećana na 100 kilometara na sat, navodi se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
4°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve