Vesti
25.05.2018. 11:30
R.E./Beta

BATUT: Srbija u grupi evropskih zemalja sa najvišom stopom umiranja od raka grlića materice

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srbija se nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materica, pokazuju procene Medjunarodne agencije za istraživanje raka i Evropske mreže registra za rak (ENCR), saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Srbija je četvrta u Evropi po obolevanju od raka grlića materice, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske, dok je po umiranju od te vrste raka kod žena nalazi na trećem mestu u Evropi, posle Rumunije i Moldavije.

Rizik za nastanak ovog oboljenja u Srbiji u odnosu na druge evropske zemlje je viši i iznosi 26 na 100.000 žena, navodi se u saopštenju.

"Nažalost, više od 400 žena godišnje izgubi život od ove vrste raka, a rizik od umiranja je dvostruko viši u odnosu na većinu drugih evropskih zemalja i iznosi osam na 100.000 žena. U Srbiji svakog dana četiri žene obole i jedna umre od ove vrste raka koji se može sprečiti, otkriti na vreme i efikasno lečiti", navodi se u saopštenju.

Na skupu "Deset godina iskustva u primarnoj prevenciji oboljenja izazvanih HPV", v. d. direktora "Batuta" Verica Jovanović rekla je da je glavni uzročnik te vrste raka humani papiloma virus, a da je najefikasnija preventivna mera imunizacija.

"Osim karcinoma jetre, karcinom grlića materice je jedino maligno oboljenje čiji se nastanak može sprečiti vakcinacijom. Stoga je prevencija oboljenja koje izazivaju humani papiloma virusi primenom imunizacije jedan od značajnih javno-zdravstvenih ciljeva", rekla je Jovanovićeva.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve