Vesti
06.08.2019. 11:40
Tanjug

BEČKI STANDARD: Kitarović neguje politiku blisku ekstremnom nacionalizmu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja želi reizbor, polaže na islamofobu kampanju, ocenjuje bečki dnevnik "Standard".

"Gde god može ne govori o sopstvenoj zemlji, već o susedima. Mnogi hrvatski političari imaju fiks ideju da treba da se mešaju u stvari Bosne i Hercegovine", dodaje list.

Dnevnik podseća da je hrvatska predsednica prilikom nedavnog susreta sa izraelskim kolegom Ruvenom Rivlinom rekla, prema pisanju" "Džeruzalem post", da je BiH nestavilna i da je pod kontrolom militantnog islama. U Bosni je ta sporna izjava shvaćena kao napad, a hrvatski član Predsedništva Željko Komšić rekao je da je Grabar-Kitarović ta koja je nestabilna, a ne Bosna i izrazio je žaljenje što šefica hrvatske države nastavlja propagandne aktivnosti time što širi brutalne laži, preneo je "Standard".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Povezane vesti – Vučić: Otišli su Srbi, ali Srbi nisu nestali!

List je ukazao da je tim povodom pozvan i hrvatski ambasador u Sarajevo na razgovor, a u međuvremenu je "Džeruzalem Post" izbrisala spornu rečenicu sa svog sajta, pošto je Grabar-Kitarović tvrdila da to nikada nije rekla.

"Međutim, u to niko ne veruje, jer je predsednica poznata po tome da pokušava da diskredituje Bosnu i Hercegovinu i tamošnje muslimane", tvrdi bečki dnevnik. List prenosi i da je dnevnik "Žurnal" u martu pisao da je hrvatska obaveštajna služba SOA pokušala, preko posrednika, da sakrije naoružanje u džamije u Bosni, kako bi kasnije ta skladišta oružja "razotkrila" i mogla tvrdili da tamo postoji militantni islamizam.

Povezane vesti - Kitarović: Olujom je završio rat

Dnevnik podseća da je Grabar-Kitarović 2016. tvrdila da je, suprotno istini, susedna zemlja "leglo terorizma" i da u njoj živi 10.000 radikalizovanih osoba, koje su bezbednosni rizik po region.

Tada je rekla i da se na hiljade boraca Islamske države vratilo, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Bosne negiralo je te navode, ukazujući da ne zna kako je do tih brojki došla.

Bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović optužio je hrvatsku predsednicu da "širi laži i ksenofobiju", te da Hrvatska vodi "fašističku politiku".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve