Vesti
14.11.2023. 14:02
Beta

Kosovo

Beograd prihvatio poziv Miroslava Lajčaka

1
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je Beograd je prihvatio poziv izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da se u četvrtak, 16. novembra, u Briselu u okviru dijaloga nastave pregovori o tekstu statuta Zajednice srpskih opština ZSO.

Petković je istakao je da je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Lajčaka bio ozbiljan.

"Predsednik Vučić je detaljno i argumentovano upoznao Lajčaka sa težinom situacije sa kojom se suočavaju Srbi na Kosovu i dao podatke i činjenice o dnevnoj ugroženosti Srba i eskalatornim potezima Aljbina Kurtija. Razgovarali smo i o ZSO, to je ključna i najvažnija tema, pre svega za srpski narod", rekao je Petković, posle sastanka sa Lajčakom.

On je dodao da ZSO predstavlja mehanizam očuvanja kolektivnih i individualnih prava srpskog naroda na Kosovu.

"Deeskalacija na terenu je neophodna, potrebno je da se vidi normalnost života na severu Kosova koja se ugrožava svaki dan. Ali je bitno i to što konačno ulazimo u razgovore o statutu ZSO, kao i izvršna ovlašćenja koja ona ima u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine. Beograd ima puno pravo da finansira te insitucije", naveo je on.

Petković je dodao da je bilo reči i o svim drugim temama u okviru onih sporazuma koji su potpisani ili dogovoreni u dijalogu Beograda i Prištine.

"Beograd nikad nije bežao od razgovora i dijaloga, uvek smo insistirali na dijalogu i normalizaciji odnosa. Prihvatili smo poziv Lajčaka da se za dva dana vidimo u Briselu gde će biti nastavak razgovora. Dobro znate da se Beograd zalaže za mir i dijalog nam je neophodan", rekao je Petković novinarima nakon sastanka sa Lajčakom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve