Vesti
03.06.2023. 18:43
R.E./Beta

Beograd

"Srbija protiv nasilja": Nekoliko desetina hiljada ljudi na ulicama (FOTO)

1
Izvor: ATAIMAGES / Amir Hamzagic

Peti protest "Srbija protiv nasilja" održava se u centru Beograda, tačno mesec dana od kada je trinaestogodišnji učenik ubio devet đaka i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Učesnici protesta "Srbija protiv nasilja" su posle šetnje centralnim beogradskim ulicima formirali takozvani "prsten" oko zgrade predsedništva, odnosno Generalnog sekretarijata predsednika Srbije.

Kolona učesnika, nakon šetnje Bulevarom kralja Aleksandra i Trga Slavija, spojila se sa delom građana koji su se prethodno okupili na platou ispred Doma Narodne skupštine, gde je peti po redu protest počeo nešto posle 18 časova.

Prolazeći Ulicom kralja Milana iz kolone su se često čuli zvižduci i skandiranje "Vučiću odlazi" i "Ostavka, ostavka".

Skup su obezbeđivali brojni redari koji su bili vidno obeleženi natpisom "Srbija protiv nasilja".

Učesnici skupa su tokom šetnje duvali u pištaljke, a mnogi od njih su nosili transparente na kojima su ispisani zahtevi protesta.

Ko se sve obratio građamnima

Okupljenima su se ispred Doma Narodne skupštine obratili Dragan Bjelogrlić, Zoran Kesić, Ivan Ivanović, Ceca Bojković, Jovica Nikolić, Milutin Gligorijević i Nikola Milanović maturant koji je pročitao svoju pesmu. 

Zoran Kesić

Voditelj Zoran Kesić rekao je da se desio kopernikanski preokret i da više o okupljenima ne govore kao o lešinarima.

"Kada su videli koliko vas ima, počeli su da vas nazivaju – veliki broj građana koji moramo poštovati", istakao je Kesić.

Što nas više bude bilo i što budemo uporniji i drčniji, kaže Kesić – "videćete koliko će više da poštuju tu silu".

"Govorimo o ljudima koji samo znaju da poštuju silu", istakao je Kesić.

Treba odmah da se kaže dosta, dosta sa nasiljem, dosta za mržnjom i zastrašivanjem, dosta sa ponižavanjem, poručio je Kesić.

"Moramo pod hitno da promenimo ovaj grad i ovu zemlju toliko da naša deca žele da ostanu u njoj", istakao je Kesić.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Ivan Ivanović 

"Ovde nisam iz političkih razloga, ovde sam bukvalno zbog vas, zato što sam ponosan na vas, zato što vas gledam koliko ste divni, kulturni i dostojanstveni", rekao je Ivan Ivanović okupljenima.
 

"Mi ne šetamo da bismo utvrdili ko je kriv, mi znamo ko su krivci, znamo njihova imena. Mi šetamo da bismo utvrdili ko je odgovoran za tragedije koje su nas zadesile", dodao je Ivanović.

Pozvao je predsednika Vučića da ispuni zahteve okupljenih, jer su, kaže, u pravu. "Ne prihvatamo da za ovaku tragediju niko ne odgovara, a ko drugi nego vlast, a vlast je samo vaša", poručio je Ivanović.

"Ispunite zahteve zato što su opravdani, narod koji šeta samo želi normalan život, da bude bezbedan u svojoj zemlji", poručio je Ivanović.

Ceca Bojković

 

Glumica Ceca Bojković rekla je u obraćanju da zločin koji se dogodio nije zapamćen u našoj istoriji i da smo svi ranjeni, da to nije rana samo za porodice, već rana celog našeg društva.

"Od samog početka, od prvog protesta u tišini, optuženi smo da smo iskoristili tragediju u političke svrhe, da smo izmanipulisani, da smo hijene i lešinari", rekla je Bojkovićeva.
 

Srbija, kaže, postaje društvo u kojem moralne vrednosti iščezavaju, u kojem materijalna korist postaje jedina vrednost, u kojem neistomišljenici postaju neprijatelji.

Treba, ističe, da shvatimo da smo svi zajedno – i radnici, i rudari i poljoprivrednici, i stočari.

"Svi treba da se ujedinimo, u našem bolu, kako bismo zajedno pobedili zlo koje se preteći nadvija nad nama", poručila je Bojkovićeva.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je ranije građane da na protest ponesu po cvet kojeg će ostaviti kod zgrade Predsedništva.

Srbija protiv nasilja
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

On je najavio da će sa velike bine koja će biti postavljena ispred parlamenta govoriti "žrtve režima" i javne ličnosti, među kojima i glumica Svetlana Bojković.

Zahtevi protesta su smenjivanje Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i rukovodstva RTS-a, gašenje pojedinih provladinih štampanih medija, ukidanje programa i nacionalnih frekvencija onim medijima koji promovišu nasilje.

Traži se i smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Na protest "Srbija protiv nasilja" pozivaju opozicone parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi klub, ali oni naglašavaju da protest nije politički.

Srbija protiv nasilja
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

Protest je prvobitno bio najavljen za petak, 2. jun, ali je pomeren za subotu, između ostalog jer su pojedine desno orijentisane organizacije u isto vreme najavljivale okupljanje u centru Beograda zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Te organizacije su, u međuvremenu, skup takođe pomerile za subotu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve