Vesti
07.10.2022. 22:58

Protest

"Bes na ulice! Pravda za žene i devojčice"

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Protestna šetnja aktivista i građana zbog intervjua lista Informer sa višestruko osuđivanim silovateljem, koju su predvodili dobošari i aktivisti sa transparentima "Bes na ulice! Pravda za žene i devojčice" i "Žena ženi solidarna", završen je u petak oko 19 časova na Trgu Nikole Pašića.

Aktivistkinje su na putu od redakcije Informera na Terazijama do trga nekoliko puta stale i na ulicama ispisale parole "Bezbedne", "Slobodne" i "Život bez nasilja", dok je nedaleko od Skupštine Srbije prosut trag crvene farbe i postavljeno 25 papira koji simbolizuju 25 ubijenih žena od početka godine.

Učesnici protesta ponovo su zahtevali povlačenje spornog intervjua, a osvrnuli su se i na poslednji zločin u kojem je stradala dvogodišnja devojčica u Vršcu i upitali ko snosi odgovornost za njenu smrt, ali i za to što se majci nije verovalo.

Protest je počeo višeminutnim zvižducima u pištaljke, sirenom sa megafona i dobošarima, a aktivistkinje su uzvikivale "Nijedna više", "Ne naše suze, ne naša krv" i "Ne u medije, nasilnike u zatvore".

1
Izvor: BETAPHOTO / Katarina Pantelic

Među oko 1.000 okupljenih građana i aktivista bili su i članovi pokreta Ne davimo Beograd, Demokratske stranke, Stranke slobode i pravde, kao i pevačice Bojana Vunturišević, Ivana Rašić i glumac Branislav Trifunović.

Tokom protesta i protestne šetnje, saobraćaj na Terazijama i ulicama oko Trga Nikole Pašića bio je obustavljen.

Prisutan je bio i veliki broj policajaca u civilu, kao i dvoje uniformisanih koji se nalaze ispred ulaza u redakciju Informera, koji nisu reagovali kada su aktivistkinje crvenim koncem vezale ulazna vrata te redakcije.

Protest je organizovan je na poziv neformalnog feminističkog kolektiva "Ženska solidarnost".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve