Vesti
15.04.2019. 16:32
Ivan Radovanović

Beznačajnost

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Miting opozicije, održan 13. aprila u Beogradu, jeste nešto izrodio. Reč godine, onu u kojoj se nalaze i njegov bolni uzrok i ista takva posledica. Beznačajnost. Nije nova, njome se bavio još i Paskal, From je pisao o njoj, vezivana je za kapitalizam i njegove posledice, a danas je gotovo opšte mesto u svakoj ozbiljnijoj raspravi kako o sadašnjosti, tako i o budućnosti, svih nas.
Generalno, psihologija kaže da je ona posledica suočavanja sopstvenih iluzija, želja, sa neprijatnom stvarnošću, a najčešći, pogrešni, odgovor na nju jeste narcisiodni pokušaj da se mitovima, izmišljotinama i bajkama, ta stvarnost predstavi onako kako je zamišljamo, a ne onako kakva jeste. I to je cela priča o mitingu. Suočeni sa nekim ko je u odnosu na njih politički super star, jedini politički selebriti u Srbiji, apsolutno nadmoćan, jednako popularan i kada ga hvale i kada ga pljuju, predstavnici opozicije se jesu okrenuli narcizmu, i onda, i o sebi i o Srbiji, izmaštali nerealnu, lažnu sliku.
Na sve što on zaista jeste, njihov odgovor je bio pokušaj da i sami budu. Ono što nikada nisu bili. Pokušali su da sami budu zvezde, u zemlji na čijem političkom nebu suvereno sija samo jedna. To je kao kada otvoriš nalog na Instagramu, ubeđen da ćeš, vrlo brzo da budeš Kendal Džener. Pa kada ne budeš, kreneš da se baviš foto montažom.
Baš kao opozicija, koja je, posle mitinga, počela da objavljuje lažne fotografije, sa dočeka Nove Godine, ne bi li povećala broj ljudi, i sama sebi izgledala moćno. I baš kao i svi oni koji su sada skočili da brane Sergeja, ubeđuju i sebe i druge da nije važno što je pričao poput pijanog uličara, niti da je bitno koliko ljudi je bilo, da ne pričamo o pevanju oda nedotupavnim zahtevima opozicije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ne vredi. Zato što je pokušaj bio pogrešan. I zato što nisu shvatili da nisu bitni njihovi govori, sve to trsenje da nudu slavni i da im masa kliče. Nije bilo jednog koji nije vikao da je Vučić lud, pokvaren, da će ga poslati u zatvor, lustrurati sve koji su sa njim, a Boris Tadić, psiholog, utvrdio je i da su svi, koji podržavaju "režim" - neprijatelji demokratije. Na kom času, psihologije i demokratije to učio, ostaće nepoznato, baš koliko i njegovo predsednikovanje.
Nije, takođe, na protestu bilo jednog koji je pričao o ekonomiji, demografiji, EU, NATO, Kosovu, regionu... Beznačajnost, suočavanje sa njom, nije im to dozvolila. Oterala ih je u potragu za stotinama hiljada imaginarnih prijatelja, zamišljenih ljutih revolucionara, koji će, kako se oni pojave na bini, jurnuti i počistiti sve pred sobom, a njih postaviti tamo gde su zamislili da im je mesto, na vlast.
Beznačajnost im je odredila poteze, terajući ih u još jedan narcisoidan poraz, onaj koji sada ponovo treba opravdati i učiniti slavnim. Beznačajnost ih je diskvalifikovala iz ozbiljne politike, onemogućivši ih da svoj izmaštani Dan D iskoriste za promociju politike i programa, a ne, kao što su na kraju ipak uradili, za besmisleno prebrojavanje "nas i njih" i za merenje sa nekim koji je deset puta veći od njih.
Na kraju, samo su dokazali da su mali. I beznačajni. Zbog čega su vlastima dali rok - od sedam dana. Poput nesrećnih pljačkaša banke, koji su uzeli taoce, pa sada prete sili koja ih je okružila i nanišanila. Ako nam ne pošaljete avion pun para, videćete.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Isto je i ovo. Ako ne smenite REM i RTS. Videćete. Za sedam dana. Pa posle, za još sedam. I još sedam...
Sve dok se, definitivno, ne smuče svima, u meri u kojoj su se smučili norveškom ambasadoru. Ili dok se neko ne seti da se beznačajnost ne prevazilazi narcizmom i maštanjem. Nego ozbiljnim delom. U slučaju opozicije, ozbiljnom politikom, a ne onima koji tvrde da "brže misle nego što govore", pa zato kažu baš ono što nisu mislili, i samo sve oko sebe dodatno zbune.
Ne vijetnamkama, psovkama, Boškom i nestalim Đilasom, koji je, opet, nestao zbog narcizma, a ne iznenadne navali svesti o realnosti i svom mestu u njoj.Potrebno je nešto drugo. Možda neki opozicioni Diogen. Koji će svećom da traži, ne nove ljude, nego novu politiku. Da bi svemu dao značaj. Konačno.

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve