Vesti
30.01.2020. 16:55
Tanjug

"BEZOBRAZLUK..." Vesić: Odmah obustaviti proces prodaje galerije Progres

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će Grad Beograd danas zatražiti od Vlade Srbije da se odmah obustavi proces prodaje galerije Progres koja se nalazi u Knez Mihajlovoj ulici.

Vesić je u saopštenju naveo da rukovodstvo kompanije Progres ponovo pokušava da proda galeriju i pored toga što je taj prostor odlukom Vlade Srbije 1. avgusta prošle godine proglašen kulturnim dobrom.

"Ovaj bezobrazluk je ruganje Beograđanima i svima onima koji su decenijama posećivali ovo kultno mesto. Ako rukovodstvo Progresa misli da na svakom ćošku u našem gradu može da se zabode butik, kafić ili kockarnicu ja im kažem u ime Beograda da im to ovde neće proći", rekao je Vesić.

Vesić je naveo da je Galerija Progres proglašena kulturnim dobrom, što znači da u njoj ne može da se obavlja bilo kakva delatnost osim galerijske.

"Čak i da se nađe neko ko želi da rukovodstvu Progresa isplati 5,3 miliona evra koliko traže za ovaj prostor moći će da u ovom prostoru drži samo galeriju slika. Znam za ideje rukovodstva Progresa da izigraju ovu odluku Vlade tako što bi neko kupio prostor, napravio kockarnicu ili kafanu, a na zidove okačio umetničke slike i tako tvrdio da se bavi galerijskim poslom. Kome god da je takva glupost pala napamet kažem mu unapred da grad Beograd to nikada neće dozvoliti. Moraćete mene da smenite da biste obavili ovaj prljav posao", poručio je Vesić.

On je naveo da je grad Beograd poverilac Progresa, odnosno da, kako kaže, galerija Beogradu duguje pare i da je grad više puta rekao da je spreman da svoje potraživanje pretvori u vlasništvo nad delom galerije.

"Ali ovi što vode Progres misle da grad treba da im otpiše potraživanja a oni sa svojim drugarima da prave kafanu u galeriji. E to neće moći", naveo je Vesić.

Kompanija "Progres" a.d. oglasila je prodaju osam pojedinačnih celina u okviru poslovne zgrade "Progres-Palata" u Zmaj Jovinoj ulici u Beogradu, među kojima je i galerija površine 752 kvadrata po ceni od oko 5,3 miliona evra.

Javno nadmetanje zakazano je za 2. mart ove godine u zgradi "Progresa" u Zmaj Jovinoj ulici u Beogradu u 12 časova.

"Koristim priliku da pozovem sve koji su bili eventualno zainteresovani da kupe galeriju ili prevareni od strane rukovodstva Progresa da će tamo moći da se bave nekim drugim poslom da ne učestvuju na licitaciji jer ovaj prostor ostaje namenjen kulturi i njemu neće moći da se vrši bilo kakva druga delatnost", poručio je zamenik gradonačelnika.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve