Vesti
12.02.2024. 11:27
R. E.

"Kripto komunikacija"

BIA uhapsila četiri državljana Srbije osumnjičena za špijunažu

1
Izvor: Shutterstock

Pripadnici Bezbednosno-informativne agencije i nadležnog javnog tužilaštva razbili su u zajedničkoj akciji još jednu špijunsku mrežu u Srbiji i uhapsili četiri osobe zbog sumnje da su izvršile krivično delo špijunaža.

BIA je otkrila predstavništvo jedne inostrane organizacije koja je obaveštajno i subverzivno delovala u Srbiji sprovodeći klasičnu špijunsku aktivnost, a svi uhapšeni su državljani Srbije.

Dvoje uhapšenih je zaposleno u srpskoj kancelariji inostrane organizacije i kontinuirano su se bavili prikupljanjem informacija obaveštajnog karaktera, od kojih pojedine imaju status poverljivosti i tajnosti, preneo je RTS saznanja Tanjuga.

Informacije koje su prikupljali ticale su se rada i funkcionisanja naših državnih organa i institucija i pojedinih javnih preduzeća, ali i resursa iz sistema nacionalne odbrane Srbije, naročito vojnih službi bezbednosti.

Poseban segment njihovog interesovanja bili su i pojedini državni rukovodioci, ali i građani i privredna društva. Drugo dvoje uhapšenih, koji su radili u korist ove organizacije, zaposleni su u državnim organima Republike Srbije.

Oni su, po direktnom nalogu i instrukcijama drugo dvoje procesuiranih iz inostrane organizacije, svesno i sa umišljajem prikupljali tajne i poverljive službene podatke kojima su raspolagali, a koji su pod posebnom pravnom i informatičkom zaštitom, i dostavljali ih svojim nalogodavcima.

Kako se navodi, komunikaciju i razmenu informacija su obavljali preko zaštićenih/kriptovanih veza, a za dostavljene podatke ostvarivali su protivpravnu materijalnu korist.

Isplate su vršene isključivo u gotovom novcu. Prilikom pretresa objekata koje su koristili pripadnici ove špijunske mreže nađena je specijalna tehnička oprema koju su osumnjičeni koristili u svom delovanju i koja je, u skladu sa zakonom, poslata na dalju analizu i veštačenje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve