Vesti
22.12.2023. 23:15
Beta

Izvestilac EP

Bilčik zabrinut zbog broja pritužbi na izbore u Srbiji

1
Izvor: ATAIMAGES / A.K.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je saopštio da da je "zaista zabrinut zbog broja pritužbi i nepravilnosti koje se prijavljuju" u vezi sa izborima u Srbiji.

"Da bismo detaljno ocenili ove izbore, potreban nam je završni izveštaj misije OEBS-a", napisao je Bičik na društvenoj mreži "X" i ukazao: "Imperativ je da se svi izborni nedostaci i žalbe istinski rešavaju u institucijama Srbije. Računamo na njihovu punu posvećenost saradnji sa međunarodnim organizacijama".

Po njegovim rečima, "otklanjanje konkretnih nepravilnosti na dan izbora i sistemskih nedostataka u izbornom okviru ostaje u interesu svih - države, birača i napretka Srbije na putu ka EU".

Ocenio je da su "prevremeni parlamentarni izbori 17. decembra održani usred društveno i politički podeljenog ambijenta" i naglasio da "iako su izbori tehnički dobro vođeni i protekli bez većih problema, međunarodni posmatrači su prijavili brojne nepravilnosti".

To, kako je naveo, "uključuje zloupotrebu javnih resursa, nedostatak razdvajanja zvaničnih funkcija od aktivnosti u okviru kampanje, zastrašivanje i pritisak na birače, uključujući slučajeve kupovine glasova".

"Pored toga, REM je bio pasivan tokom cele kampanje i njegovi predstavnici nisu komunicirali sa međunarodnim posmatračima", napisao je Bilčik, ponovivši ocenu o REM-u koju je i ranije izneo.

Bilčik je takođe napisao: "Kao stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, uvek sam pozivao srpske vlasti da u potpunosti poštuju preporuke OEBS/ODIHR-a o sprovođenju izbora. U mom najnovijem izveštaju o Srbiji koji je usvojila velika većina poslanika Evropskog parlamenta u maju 2023. godine, postoji nekoliko paragrafa koji se odnose na sprovođenje izbora".

"Konkretno, paragrafom 24 pozivamo Srbiju da se u potpunosti pozabavi preostalim preporukama OEBS-a, posebno pristupom konkurentskih kandidata medijima, povećanjem transparentnosti i proverljivosti finansiranja kampanje, kao i merama koje bi sprečile pritiske na birače i zloupotrebe administrativnih resursa, u konsultaciji sa stručnjacima organizacija civilnog društva i dosta uoči narednih izbora, kako bi se sprečile nepravilnosti i bilo kakve prevare i garantovalo demokratsko funkcionisanje zemlje", napisao je Bilčik.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Protesti ispred RIK-a traju, okupile se i Nišlije, studenti poslali važne poruke
1

Nezadovoljni građani

22.12.2023. 22:51

Protesti ispred RIK-a traju, okupile se i Nišlije, studenti poslali važne poruke

Na poziv koalicije "Srbija protiv nasilja" građani nezadovoljni izbornim rezultatima peti dan zaredom su se okupili ispred sedišta Republičke izborne komisije u Beogradu tražeći poništavanja izbora.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve