“Bilo bi dobro da Priština bude spremnija za formiranje Zajednice srpskih opština”

“Bilo bi dobro da Priština bude spremnija za formiranje Zajednice srpskih opština”


Američki analitičar i ekspert za balkanska pitanja Danijel Server ocenio je da Beograd nije bio zainteresovan za formiranje ZSO u skladu sa kosovskim ustavom, ali i istakao da bi bilo korisno kada bi Priština učinila jasnijom spremnost za formiranje Zajednice srpskih opština.

“Moja impresija je da Srbija nije bila zainteresovana za ZSO u skladu sa kosovskim ustavom, što se zahtevalo odlukom Vrhovnog suda. Ali mislim da bi bilo korisno kada bi Priština učinila jasnijom spremnost za formiranje Zajednice srpskih opština. Naravno, kada tačno bi to bilo dobro za maksimalni efekat, to je već na pregovaračima”, rekao je on.

Povezane vesti – SERVER: Tramp i Grenel nemaju šta da ponude Beogradu i Prištini

 EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Govoreći za portal Kosovo online o poseti koordinatora Prištine u dijalogu Skendera Hisenija SAD-u, Server je ocenio da je on došao u Vašington sa jasnom idejom o normalizaciji, očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta i pregovaranja, primarno sa Vašingtonom i Briselom.

“Sada, da li on može da pristane na neki dogovor koji može biti odobren na Kosovu i na referendumu, daleko je manje jasno. To bi naravno moralo da bude odobreno i u srpskom parlamentu i na referendumu o novom srpskom ustavu. Tako da prepreke postoje, ali mi se sviđa polazna tačka”, rekao je Server.

Povezane vesti – DANIJEL SERVER: Samo je jedna srpska država na Balkanu

Kada se radi o izaslaniku Donalda Trampa Ričardu Grenelu, Server tvrdi da on nije uspeo i da se više neće pojavljivati, odnosno da će biti preokupiran Trampovom predsedničkom kampanjom.

“Međutim, ne bih bio iznenađen kada bi iskočio s vremena na vreme. Među Amerikancima on jasno ima bolji pristup predsedniku Trampu od bilo koga drugog”, kaže Server.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar