Vesti
24.04.2019. 14:33
R.E. / Tanjug

Bivši komandat OVK prvo savetovao Haradinaja, a sada postaje ambasador

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bivši komandant OVK Sulejman Seljimi, inače osuđen za ratne zločine, postavljen je za novog diplomatskog predstavnika Prištine u Tirani, pišu prištinski mediji.

Iako još uvek ne postoji zvanična potvrda ove odluke, Seljimijev advokat Tomi Gaši izjavio je za prištinski portal "Insajderi" da bi to bio normalan razvoj događaja budući da je Seljimi na toj funkciji bio i ranije. On je takođe istakao da mu po zakonu nije zabranjeno da obavlja takvu dužnost.

Posle pet godina zatvorske kazne, zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, Seljimi je u januaru pušten na uslovnu slobodu zbog dobrog vladanja. Već narednog meseca premijer Ramuš Haradinaj imenovao ga je za svog političkog savetnika.

Posebno je zanimljivo što je Seljimi 9. januara trebalo da se pojavi pred istražiteljima Specijalnog suda za zločine OVK u Hagu, ali je samo dva dana pred put hospitalizovan. Zdravstveno stanje nije izgleda uticalo da se odazove Haradinajevom pozivu, koji ga je vrlo brzo imenovao za savetnika, a nekoliko puta bio je i gost kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Kritike Vašingtona

Seljimijevo nameštenje u prištinskj Vladi komentarisao je na svom Tviter nalogu ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet rekavši da "osuđenim ratnim zločincima nije mesto u kosovskoj vladi". Tom prilikom je pozvao lidere prištinskih institucija da "prestanu da podržavaju takve pojedince".

https://twitter.com/USAmbKosovo/status/1093221846043029505

"Lideri svih stranaka treba da prestanu da podržavaju ovakve pojedince. Takva podrška baca sumnju na posvećenost Kosova vladavini zakona", napisao je Kosnet.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Sultan i komandant

Podsetimo, Seljimi od ratnih dana nosi nadimak Sultan, a osuđen je u slučaju "Drenička grupa", u kojem je deset pripadnika OVK osuđeno zbog zločina nad civilima tokom rata 1998-1999. na KiM.Bio je komandant glavnog štaba OVK, a nakon njenog rasformiranja i komandant Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS). Jedno vreme bio je ambasador Kosova u Tirani. Osuđen je za mučenje zatvorenika u improvizovanom logoru OVK u selu Likovac, u opštini Srbica 1998. i početkom 1999. Prema dokumentima iz ranijih faza istrage, ovaj logor bio je pod njegovom kontrolom, gde su odvođeni i nestajali Srbi, ali i nelojalni Albanci.

Prema odluci suda koji ga je pustio na prevremenu slobodu, Seljimi će biti pod nadzorom do 30. oktobra 2020. godine.

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

[wc_posts author="" author_name="" p="" post__in="" order="DESC" orderby="date" post_status="publish" post_type="post" posts_per_page="4" taxonomy="" field="slug" terms="" title="yes" meta_all="yes" meta_author="no" meta_date="no" date_format="M j, Y" meta_comments="no" thumbnail="yes" content="no" paging="no" size="wccarousel" filtering="yes" columns="4" gutter_space="20" heading_type="h4" layout="grid" template="box" excerpt_length="15"]

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve