Svet
17.11.2017. 12:30
R.E.

BIVŠI ŠEF "KOZA NOSTRE" ODSLUŽIO SVOJE: Umro mafijaški kum Salvatore Toto Rina

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Najozloglašeniji mafijaš sa Sicilije Salvatore Toto Rina (87) preminuo je jutros u zatvorskoj ćeliji u Parmi, nakon što je veštački uveden u komu jer je bolovao od raka. Bivši šef italijanske "Koza Nostre" Rina robijao je od 1993. godine, a osuđen je na čak 26 doživotnih kazni zatvora.

Kako prenose italijanski mediji, sumnja se da je "bos nad bosovima" naložio više od 150 ubistava. Među njima su i dvojica sudija Đovani Falkone i Paolo Borselino koji su se borili protiv mafije. Rina je odgovoran za niz mafijaških bombaških napada u Rimu, Milanu i Firenci 1993. godine u kojima je ubijeno desetoro ljudi.

Nakon više od dve decenije predvođenja sicilijanske "Koza Nostre", Rina je uhapšen 1993. godine u Palermu. Zbog svoje okrutnosti dobio je nadimak "zver". Ništa manje nije poznat ni njegov najstariji sin Đovani, koji je takođe osuđen na doživotnu robiju zbog četiri ubistva.

Rina je rođen 1930. godine u siromašnoj porodici u sicilijanskom selu Korleone, a prvo ubistvo izvršio je sa devetnaest godina, kao uslov da se pridruži lokalnoj mafiji. Zbog toga je robijao šest godina, ali narednih godina Rino brzo napreduje u mafijaškoj organizaciji što će ga dovesti na čelo "Koza Nostre".

Uprkos svireposti poznatog sicilijanskog bosa, mnogi članovi njegove bande prekršili su poznati mafijaški "zavet ćutanja" i svedočili protiv njega. To je znatno olakšalo posao kasnije ubijenim sudijama Falkoneu i Borselinu da pokrenu postupak protiv vodećih ljudi "Koza Nostre". Ipak, mnoge dugo skrivane tajne ove organizacije Rina je odneo sa sobom u grob jer je do kraja odbijao da sarađuje sa istražiteljima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve