Život
04.03.2016. 14:26
ekspres

BLAGO NJIMA: Britanke imaju pravo na bolovanje tokom "onih dana"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Britanska kompanija "Coexist" postala je radno mesto iz snova za žene. Naime, čelnici kompanije odlučili su da svojim radnicama dozvole da uzmu slobodne dane za vreme menstrualnog ciklusa.Koliko ste se puta tokom mesečnog ciklusa probudile s jakim grčevima i poželele da umesto odlaska na posao ostanete kod kuće?

Zaposlene u britanskoj kompaniji "Coexist" imaju pravo da to urade svakog meseca. Naime, čelnici kompanije odlučili su da im dozvole da uzmu slobodne dane tokom menstrualnog ciklusa jer žele da sve radnice budu zadovoljne i da se dobro osećaju na radnom mestu.

- Kao šef često sam imao prilike da vidim kako se žene muče s bolovima tokom ciklusa. One osećaju krivicu zbog toga i zato u tišini sede na svojim radnim mestima i ne žele da priznaju da im nije dobro - rekao je Ben Bekster, jedan od direktora kompanije.

Zaposlene u kompaniji oduševljene su ovom vešću, a njihovi šefovi smatraju da će tako biti još produktivnije.

- Mnoge kompanije u kojima dominiraju muškarci produžavaju radne sate i u njima vlada pogrešno mišljenje da će posao trpeti zbog više slobodnih dana koje imaju radnici. Ovde se ne radi o tome da zaposlene dobijaju više godišnjeg odmora nego o tome da se radi s više fleksibilnosti, u skladu s njihovim menstrualnim ciklusom i tako se postiže balans između posla i privatnog života - zaključio je Bekster.

Prema nedavnim istraživanjima, više od 14 odsto zaposlenih žena nije u stanju da ide na posao tokom "onih dana", a čak 40 odsto žena kaže da zbog bolnih menstrualnih grčeva ne mogu da se skoncentrišu na posao.

Koncept prava na odsustvo s posla u vreme mesečnog ciklusa prvi put se pojavio u Japanu početkom 20. veka. Japanski radnički sindikati tražili su pravo na slobodne dane tokom menstruacije za sve radnice, a 1947. donešen je prvi zakon koji je usvojio ideju "odmora tokom menstruacije". Trebalo je nekoliko decenija da se ova ideja usvoji i u Evropi, a bilo bi dobro da britanska kompanija bude prva koja je ženama dala ovo pravo.

(Zadovoljna.hr)

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
12°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve