Vesti
26.04.2016. 15:45
ekspres

Blumberg: Novi mandat dovoljan Vučiću da obezbedi rast BDP

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

NJUJORK, 26. aprila  - Novi mandat dovoljan je premijeru Aleksandru Vučiću da obezbedi rast BDP, ocenjuje glavni ekonomista Unikredit banke u Londonu za centralnu i istočnu Evropu, Dan Buksa, u izjavi za njujoršku agenciju "Blumberg". U tekstu pod naslovom "Srpski lider obećava proevropsku vladu krajem maja", Blumberg je izvestio o preliminarnim rezultatima izbora i novom odnosu snaga u srpskom parlamentu i zadacima koji očekuju novu vladu, među kojima je, ističe se, i ukidanje državne pomoći neprofitabilnim preduzećima i smanjenje javne uprave.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
"Blumberg" prenosi izjavu premijera Vučića da će se nova vlada pridržavati sporazuma o aranžmanu iz predostrožnosti s MMF-om, vrednom 1,2 milijarde dolara, i da će nastaviti da oslobađa javni bilans od tereta više od 500 gubitaških državnih preduzeća, koja godišnje koštaju budžet čak jednu milijardu dolara.
"Reforme mogu da uzmu danak popularnosti vlade, ali je četvorogišnji mandat dovoljno dug da se obezbedi viša stopa privrednog rasta i ostvari oporavak prihoda pre održavanja narednih parlamentarnih izbora", smatra Buksa, koga citira njujorška agencija.
"Nastavak implementacije mera za smanjenje javnog duga i deficita tekućeg računa Srbije mogao bi da bude pozitivan za kreditni rejting zemlje", kaže analitičar američke bonitetne agencije Fič rejtings, Ričard Grivson.
Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Fič je u decembru, kako podseća agencija, popravio izgled za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije sa "stabilnog" na "pozitivan" za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti, i potvrdio je kreditni rejting Srbije na nivou "B+".Iz istraživačke kompanije Verisk Meplkroft ocenjuju da će novi mandat olakšati predsedniku Vlade Srbije sprovođenje bolnih mera, kao i da će planovi za privatizaciju srpskih državnih preduzeća verovatno biti praćeni ogromnim restrukturiranjem i otpuštanjem velikog broja radnika. Prema podacima "Blumberga", prinosi na srpske hartije od vrednosti, sa rokom dospeća u 2021. godini, pali su danas na 4,537 odsto u Beogradu, dok je dinar ojačao za 0,1 odsto, na 122,69 evra.d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(s);

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve