BOREL: Greška je što nije sprečen raspad Jugoslavije i jugoslovenski ratovi

BOREL: Greška je što nije sprečen raspad Jugoslavije i jugoslovenski ratovi

EPA-EFE/David Fernandez


Šef diplomatije EU i potpredsednik Evropkse komisije Žozep Borel izjavio je da je oduvek smatrao da je greška što nije sprečen nestanak Jugoslavije i jugoslovenski ratovi, koji su među istorijsko najgorim događajima u Evropi.

On je u intervjuu za Večernji list ponovio da bi zemlje bivše Jugoslavije trebalo da imaju evropsku perspektivu, ali da ne zna koliko će im trebati vremena za to.

“Trebalo bi da prilagodimo evropske metode i mehanizme i manje da oklevamo kako bismo bili efektivniji u okvirima balkanskog problema, na čemu ću raditi sa svojim kolegama. Menjanje metode ne znači menjanje konačnog cilja koji, za mene, ostaje isti, ali razumem razočaranje s obe strane”, rekao je Borel.

 EPA-EFE/MARISCAL

EPA-EFE/MARISCAL

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine on je kazao da će nakon što se formira vlada u Prištini posetiti obe strane i razgovarati o novom pristupu rešavanja problema na Balkanu.

Povezane vesti – BOREL: Nijedan evropski ustav ne priznaje jednostranu nezavisnost

“Je li problem što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova? Ne, zašto bi to bio problem? Ne nastupam kao španski ministar, jer preuzimam druge dužnosti. Razumem da ljudi zaključuju da ako moja zemlja ne priznaje Kosovo, Kosovari me neće voleti. Zamislite, s druge strane, da dolazim iz zemlje koja priznaje Kosovo. U tom bi slučaju smatrali da Srbi neće biti zadovoljni mnome. Postoji određena asimetrija. Priznajem Kosovo, neko je nezadovoljan. Ne priznajem Kosovo, neko drugi je nezadovoljan”, rekao je Borel.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar