Vesti
30.01.2020. 17:05
Tanjug

BOREL NA KOSOVU: Sastanak sa Tačijem i pritisak na Prištinu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prištinski analitičar Ramuš Tahiri ocenio je danas da će šef evropske diplomatije Žozep Borel, koji se danas sastaje sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i političkim liderima, nastojati da Priština ukine takse, i da se nastavi dijalog sa Srbijom.

Tahiri veruje da će Borel nastojati da uspostavi bolje odnose između Kosova i evropske zajednice, koji, kaže, nisu bili najbolji nakon uvođenja taksi i kritika koje je njegovoj prethodnici Federiki Mogerini upućivala Priština kako je "bila pristrasna tokom posredovanja u dijalogu".

Pročitajte još: Vučić - Izbori su u aprilu, narod će da kaže gde i kako vidi svoju budućnost

Imajući u vidu da je Bore  više puta odlagao posetu zbog toga što Priština još nije formirala institucije, Tahiri ocenjuje da je današnji dolazak viskog predstavnika EU na neki način "ubrzao" specijalni izaslanik američkog predsednika, Ričard Grenel, koji je, kaže, inicirao dva sporazuma.

Tahiri navodi da će susret Borela sa kosovskim čelnicima i političkim partijama biti težak, jer se, kaže, mora uspostaviti poverenje koje je nestalo, jer "Kosovo traži alternative".

"Kosovska javnost ne veruje u evrops ke integracije i očekuje konkretnu pomoć od SAD", naveo je Tahiri koji veruje da će na stolu biti i pitanje vizne liberalizcije za građane.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Grenelovu inicijativu ocenjuje kao uspešnu i da u Prištini svi pozitivno tumače, ukljucujući i bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, koji je ranije govorio da nema nikakvih razgovora sa Srbijom bez priznavanja Kosova.

"Sada je odustao od toga i rekao da je reč o dobrim sporazumima", navodi Tahiri za Tanjug.

Prema njegovim rečima, Grenel je "van očiju javnosti" uspeo da se jako važni sporazumi postignu.

On očekuje da će najavljeni sporazum o uspostavljanju železničkog saobraćaja doneti korist Prištini, jer kako kaže, sada će Kosovo preko Srbije povezano sa Koridorom 10 i Koridorom 8, ali je železnički saobraćaj je u rasuli budći da u njega nije investirano.

"Preko ovog sporazuma verovatno ćemo dobiti neke evropske kredite kojim ćemo proširiti mrežu i modernizovati je. Kada je reč o vazdušnom saobraćaju, do sada je postojala zabrana vazdušnog prostora iznad Srbije, pa je tako recimo neko ko je dolazio iz Budimpešte za Prištinu morao da ide preko Zagreba. Sada je taj prostor preko Lufthanze oslobođen", rekao je on.

On podseća da je Kosovo sada u institiocuionalnoj krizi. Već nekoliko meseci se ne formira vlada.

"Rok Aljbinu Kurtiju je 4. Februar, ukoliko je ne formira Hašim Tači će to poveriti nekoj drugoj ili trećoj političkoj organizaciji", kaže Tahiri , ali dodaje da on misli da će se vlada formirati i da se neće ići na nove izbore.

"Čak i partije koje su bile na vlasti kažu da se voljne izglasati vladu, ali da budu u opoziciji. Jer kako su rekli, žele da vide Kurtija kako odlučuje o teškim problemima, jer je lako kritikovati", preneo je Tahiri.

Više verujem, kaže da će doći do sporazuma između političkih stranaka da bi se kriza prebordla,sprovele reforme I da se nastavi dijalog i postigne sporazum”, zaključuje Tahiri.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve