BOREL O PROMENI GRANICA: Kako se Beograd i Priština dogovore

BOREL O PROMENI GRANICA: Kako se Beograd i Priština dogovore

EPA-EFE/ANDRE PAIN


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel nije isključio ideju o promeni granica ako bi se o tome saglasili Beograd i Priština, piše prištinska Koha i dodaje da je Borel rekao da “EU ne može biti veći katolik od pape”.

Prištinski list navodi da je Borel to rekao u zajedničkom intervjuu za četiri medija sa Zapadnog Balkana, a govorio je, kažu, i o važnosti sutrašnjeg samita lidera EU i zemalja regiona, koji će se odvijati kao video konferencija.

Odgovarajući na pitanje da li se, kao i Nemačka, protivi ideji rezmene teritorija i da li se o toj temu može razgovarati, Borel je ponovio stav da to treba rešiti u dijalogu Beograda i Prištine.

“Ne vidim potrebu da budemo veći katolici od pape,” dodao je Borel i poručio da nije na EU da kaže Beogradu i Prištini oko čega bi trebalo ili ne bi trebalo da se dogovore.

 EPA-EFE/MARISCAL

EPA-EFE/MARISCAL

On je ukazao da je uloga EU da olakša dijalog i dodao da bi to trebalo da bude slobodan i korektan dijalog dve strane.

Na konstataciju i pitanje Kohe da se, kao i pre 20 godina, ista dilema postavlja i na samitu u Zagrebu, ko ne sme i ko treba i pod kojim uslovima da učestvuje, kao i da li je vreme da cela EU prizna Kosovo i jednoglasno priča o tome i da li je međusobno priznavanje cilj dijaloga, Borel je rekao da EU ima sporazum o saradnji sa Prištinom.

“To dokazuje da prihvatamo nešto što se zove “Kosovo”. Ne potpisuju se ugovori sa nekim ko ne postoji. S druge strane, priznanje kao države nije stvar EU, to je nadležnost država članica i svaka o tome sama odlučuje”, istakao je Borel.

EPA-EFE/David Fernandez

EPA-EFE/David Fernandez

On je podsetio da je nedavno, na njegov predlog, imenovan specijalni predstavnik kako bi EU posredovala u dijalogu između Beograda i Prištine, ocenivši da je to jedini način da problem bude rešen.

Povezane vesti – Miroslav Lajčak evropski čovek za sve

Borel je rekao da je mnogo toga postignuto, da postoji protok robe, ali i da je činjenica da neki sporazumi nisu sprovedeni onako kako je očekivano.

Visoki predstavnik EU je na pitanje da li se iz onoga što je rekao može zaključiti da se EU, ako se strane dogovore, neće usprotiviti razmeni teritorija, rekao da dijalog mora biti olakšan.

“Moraju se razmotriti kolateralni efekti bilo koje vrste sporazuma i zbog drugih delova regiona, gde je problem granica uvek bio osetljiv. Lično razumem poziciju Nemačke i drugih, ali moja i uloga specijalnog predstavnika su da olakšamo dijalog”, zaključio je Borel.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar