Vesti
19.11.2020. 14:52
Tanjug

Šef diplomatije EU

BOREL: Od Srbije se očekuje usklađivanje politike sa EU

w_55843064.jpg

Šef diplomatije EU Žosep Borel izjavio je da se od Srbije u okviru procesa pregovora o pristupanju Uniji očekuje postepeno

Šef diplomatije EU Žosep Borel izjavio je da se od Srbije u okviru procesa pregovora o pristupanju Uniji očekuje postepeno usklađivanje zakonodavstva i politike prema trećim zemljama sa pravnim tekovinama i politikama EU, što uključuje i pitanje preseljenja ambasade Srbije u Jerusalim, što je u sprotnosti s politikom Brisel.

"Svi diplomatski koraci koji bi mogli dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu predstavljaju ''ozbiljnu zabrinutost i žaljenje''”, rekao je Borel, odgovarajući na pitanje poslanika Evropskog parlamenta o delu Vašingtonskog sporazuma koji se odnosi na preseljenje ambasade Srbije, odnosno otvaranje ambasade tzv. Kosova u Jerusalimu.

[caption id="attachment_258127" align="alignnone" width="676"] EPA-EFE/MARISCAL EPA-EFE/MARISCAL[/caption]

On je rekao da očekuje da će i Srbija i Kosovo "delovati u skladu sa opredeljenošću EU“ i u skladu sa svojim ”evropskim aspiracijama”.

"U skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1980. godine, koja poziva sve članice UN da svoje ambasade presele u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU, kao i Delegacija EU u Izraelu, nalaze se u Tel Avivu,” podsetio je Borel.

[caption id="attachment_245515" align="alignnone" width="675"]Shutterstock Shutterstock[/caption]

On zaključuje da su predstavnici Beograda i Prištine, nakon sastanak u Vašingtonu, nastavili rad na sveobuhvatnom sporazumu koji se bavi svim nerešenim pitanjima vezanim za njihov odnos, a u skladu sa međunarodnim pravom i tekovinama EU.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
8°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve