Vesti
10.12.2019. 17:11
Tanjug

BOREL U PISMU MINISTRIMA EU: Zapadni Balkan i dijalog moji prioriteti

w_55667706.jpg

Visoki predstavnik EU Žosep Borel kaže da će prioritet njegovor rada na čelu EU diplomatije biti približavanje Zapadnog Balkna kao i postizanje sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine.

"Moj prioritet biće da radim na sveobuhvatnom sporazumu između Srbije i Kosova", naveo je Borel u pismu ministrima spoljnih poslova i odbrane EU, u koje je Tanjug imao uvid.

Borel je u pismu pred prvo zasedanje Saveta EU sa njim na čelu izneo svoje viđenje prioriteta i načina rada u okviru spoljne i bezbednosne politike EU.

Pored poziva na veće jedinstvo i sveobuhvatan pristup spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, Borel je izneo i dva "jasna prioriteta" koji bi EU spoljne poslove trebalo da učine efikasnijim i više strateški orjentisanim.

Pročitajte još: Vučić u poseti Grčkoj

Prema njegovim rečima, prvi prioritet EU se tiče neposrednog susedstva, a drugi odnosa sa najvećim geostrateškim igračima u svetu.

"Na prvom mestu moramo da čvrsto usidrimo Zapadni Balkn za EU", navodi Borel u svom pismu. On dodaje da je "zaustavljanje konflikta i izlečenje rana" u neposrednom okruženju važno za "stabilnost i bezbednost same EU".

"Moj prioritet biće da radim na sveobuhvatnom sporazumu između Srbije i Kosova kao i na postavljanju BiH na put prave stabilnosti", kaže Borel.

Šef diplomatije EU napominje da je bitno da se zemlje članice EU dogovore kako će da vode proces proširenja.

On dodaje da će na tome da radi zajedno sa EU ministrima spoljnih poslova i komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
07.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve