Vesti
25.12.2022. 08:52
R. E. / RTS

Najradosniji praznik

Danas je Božić po gregorijanskom kalendaru

1
Izvor: Shutterstock

Vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju Božić, dan rođenja Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik.

Božić proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, uključujući i Ukrajinu koja to ove godine čini prvi put.

Kako uči hrišćanstvo, Isus Hristos rođen je tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka ka zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema, prenosi RTS.

Njegovo rođenje donelo je svetlost istine ljudskom rodu, čime je ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Vernici u katoličkim i drugim crkvama zapadnog obreda na Božić se klanjaju jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom. 

Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Hristos rođen, potiče iz 13. veka.

Takve jasle u svojim domovima danas imaju i vernici.

Sinoć je u crkvama širom sveta služena sveta misa polnoćka, koju je u Beogradu predvodio novi beogradski nadbiskup Ladislav Nemet i to u Katedrali Uznesenja blažene device Marije kada je između ostalog, pored značaja Božića, dana rođenja Hristovog, podsetio i na važnost mira.

Povodom Božića, patrijarh srpski Porfiije poručio je da radost predstojećeg praznika treba da ''ispuni duše i srca svih hrišćana kako bismo svi slavili ime Božje u vekove vekova".

Papa Franja je služio misu u Bazilici Svetog Petra u Vatikanu kada je upozorio da pohlepa i glad za još više moći navodi neke da "konzumiraju svoje susede", aludirajući na rat u Ukrajini i druge konflikte u svetu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko još slavi Božić istog datuma kada i mi
Božić u Ukrajini

Po julijanskom kalendaru

07.01.2024. 07:50

Ko još slavi Božić istog datuma kada i mi

Većina zemalja na svetu Božić slavi 25. decembra, a Srbija je tek jedna od desetak država koje ovaj praznik slave 7. januara.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
24°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve