Vesti
29.08.2019. 17:45
Tanjug

Ulazak Srbije u

Brisel: Nema novih uslovljavanja za ulazak Srbije u EU

treca-strana-briselski-sporazumi-2-710x477.jpg

Ulazak Srbije u EU i pristupanje zajedničkom evropskom tržištu podrazumeva, kao i u slučaju svih drugih zemalja kandidata, i usklađivanje

Ulazak Srbije u EU i pristupanje zajedničkom evropskom tržištu podrazumeva, kao i u slučaju svih drugih zemalja kandidata, i usklađivanje svih trgovinskih ugovora, pa i Ugovora o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, kažu za Tanjug u Briselu.

"To nije novi uslov. U pitanju je opšte pravilo i čista logika”, kažu u Briselu, povodom zahteva da Srbija danom ulaska u EU raskine bilateralne trgovinske sporazume sa trećim zemljama ili organizacijama, uključujući i Evroazijsku uniju, i ističu da to nije nikakvo novo uslovljavanje Evropske komisije, već osnovna pozicija svih pristupnih pregovora.

"U pitanju je opšte pravilo, koje važi za sve zemlje koje su ušle ili su na putu da udu u EU. Ono je naznačeno još na početku pristupnih pregovora. U pitanju je i čista logika: ako postajte deo jedinstvenog EU tržišta, dobijate jednaka prva, ali i morate poštovati zajednička pravila", navode diplomatski izvori u Briselu.

Srbija mapa suter (4)

Evropska komisija u saopštenju koje je "EU obzerver" preneo kao poruku Srbiji da će morati da raskine sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, koji bi trebalo da bude potpisan 25. oktobra, zapravo samo podseća ovaj portal na nešto što stoji izveštajima Evrospke komisije o Srbiji.

"Srbija je u martu 2019. godine najavila potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom Unijom. Tekst Sporazuma mora da bude u skladu sa obavezama Srbije koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji i mora da uključuje i izlaznu opciju koja će garantovati Srbiji prekid sporazuma u trenutku ulaska u EU", navodi se u dokumentu Evropske komisije od prošle godine.

[caption id="attachment_210043" align="alignnone" width="675"]Shutterstock Shutterstock[/caption]

Zahtev o raskidanju prethodno postojećih bilateralnih sporazuma naveden je u pregovaračkom okviru EU sa Srbijom, koji je usvojen u decembru 2013. godine i dobro je poznat i Beogradu i Briselu.

"Prava i obaveze koje će Srbija morati da poštuje kao zemljac clanica podrazumevaju i prekidanje svih postojećih bilateralnih sproazuma Srbije i EU, kao i svih drugih međunarodnih sporazuma koje je Srbija uspostavila, a koji nisu u skladu sa obavezama clanstva u EU", navodi se u pregovaračkom okviru.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
17.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve