Vesti
13.03.2020. 14:58
Tanjug

BRNABIĆ: Formiranje dva krizna štaba za borbu protiv korone

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na današnjoj sednici Vlade Srbije biće formirana dva krizna štaba - jedan za suzbijanje novog korona virusa i drugi za otklanjanje posledica po privredu, kaže predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je za Pink pojasnila da će krizni štab za suzbijanje Kovid -19 voditi ona zajedno sa ministrom zdravlja, pokrajinskim sekretarom za zdravstvo i direktorom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

U tom kriznom štabu biće i tim epidemiologa i infektologa.

Drugi krizni štab biće za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica za privredu i taj krizni štab će voditi predsednik Aleksandar Vučić.

Pored njega štabom će kopredsedavati ministar finansija, guvernerka Narodne banke, predsednik PKS i još mnogo ljudi koji će se baviti samo ekonomskim posledicama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Ona je podsetila na mere koje je Srbija preduzela kako bi se sprečilo širenje novog korona virusa. Uvedena je zabrana ulaska u zemlju stranim državljanima koji dolaze iz pojedinih delova Kine, Švajcarske, cele Italije i Irana.

Najvažnije vesti o koronavirusu:

Kako je toalet papir postao simbol masovne panike zbog koronavirusa?

Koji su simptomi koronavirusa i kako možete da odredite razliku između Covida-19 i gripa?

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

ZATVORENA 44 PRELAZA: MUP objavio spisak granica

"U Kini je sve bolja sitaucija i ja očekujem da ćemo u narednim danima najverovatnije skinuti Kinu sa ovog spiska. Južna Koreja se dobro bori. Takođe, na spisak ćemo dodavati još neke zemlje ako bude potrebno", rekla je Brnabić.

Podseća da je uvedena zabrana javnih okupljanja u zatvorenim prostorima, pojačan nadzor na graničnim prelazima, veći angažman samnitarnih inspektora, a doneta je i odluku o privremenom zatvaranju 44 manja granična prelaza.

"Doneli smo odluku o pravljenju medicinskopg karantina za migrante u Miratovačkom polju. Migranti kada ulaze u Srbiju moraju da budu 14 dana u karantinu da bi suzbili bilo kakvu eventuialnu zarazu koja dolazi iz tog izvora", navela je ona.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Instrukcije su dobili i svi objekti na autoputevima, restorani, pumpe, da obezbede zaštitna sredstva- maske, rukavice zbog dolaska u kontakt sa velikim brojem ljudi.

"Ministarstvo spoljnih poslova će preko naših diplomatsko- konzularnih predstavništva dati preporuku državljanima Srbije koji borave u inostranstvu naročito u ugroženim područjima, da za vreme Uskrsa u što manjoj meri i ukoliko ne moraju, ne dolaze u Srbiju", navela je premijerka.

Naglašava da će plate zdravstvenih radnika biti povećane od 10 odsto od 1. aprila i da će se infektivne klinike u Beogradu, Nišu i Novom Sadu baviti samo lečenjem obolerlih od novog korona virusa.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve