Vesti
09.02.2024. 20:10
Beta

Dve države,jedna porodica

Brnabić i Ming uz vatromet dočekali Kinesku Novu godinu (FOTO)

1
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

Vatrometom i karnevalskom paradom u Beogradu, kojima su prisustvovali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ambasador Kine u Srbiji Li Ming, svečano je obeležen doček Kineske Nove godine.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Peking postao jedan od najznačajnijih partnera u ekonomskom razvoju Srbije, a kineski ambasdor Li Ming poručio da narodi dve države pripadaju jednoj porodici.

"Ova manifestacija nije samo prilika za zabavu i uživanje u umetnosti već je važan korak ka jačanju kulturnih veza između naših država. Saradnja jača, ne samo na kulturnom polju, već se ona sve više produbljuje u raznim oblastima", izjavila je Brnabić uoči novogodišnjeg odbrojavanja na Savskoj promenadi u Beogradu na vodi.

Ona se zahvalila na čvrstom stavu Kine da ne prizna nezavisnost Kosova navodeći da su predstavnici te države još jednom pokazali posvećenost i podršku Srbiji i na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija održanoj u četvrtak.

"Srećna Kineska Nova godina i srećno srpsko-kinesko čelično prijateljstvo", poželela je premijerka za praznik i poklonila kineskom ambasadoru u Srbiji Li Mingu poštansku marku sa motivima zmaja.

Ming je doček kineske Nove godine u svojoj kulturi i tradiciji po značaju i senzibilitetu poistovetio sa dočekom Badnje večeri u Srbiji.

"U ovom trenutku Kina je puna radosti i mira i svaka porodica se okuplja oko novogodišnje večere. Zbog ove manifestacije Kinezi u dijaspori i osoblje naše ambasade, koji su hiljadama kilometara udaljeni od Kine, takođe osećaju toplinu svoje otadžbine, što još više dokazuje da narodi Kine i Srbije pripadaju jednoj porodici", kazao je on.

Ambasador je premijerki uzvratio simboličnim poklonom, a nakon odbrojavanja na kuli i vatrometa na promenadi učesnici manifestacije su poneli i veliku tradicionalnu maskotu zelenog zmaja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve